Vier Drentse partijen willen samen regeren in hunebedcoalitie

De fracties van VVD, BBB, CDA en PvdA in de Drentse Provinciale Staten hebben een akkoord gesloten waarin ze zich als de hunebedcoalitie presenteren. Het programma waarmee de komende vier jaar Drenthe moet worden bestuurd, is getiteld 'Samen bouwen we Drenthe'.

Vier+Drentse+partijen+willen+samen+regeren+in+hunebedcoalitie
© Joost de la Court

De vier coalitiepartijen zeggen in de komende regeerperiode nadrukkelijk op zoek te gaan naar verbinding met de samenleving en met Provinciale Staten. Om dat te vergemakkelijken, is het een regeerakkoord op hoofdlijnen geworden. In hun ogen wordt de uitwerking waar mogelijk opgepakt met inwoners, maatschappelijke organisaties en het Drents Parlement. Er komt meer aandacht voor de verschillende regio's. De gedeputeerden krijgen naast hun portefeuilles op onderwerp een aantal gemeenten toebedeeld om extra aandacht te geven.

De coalitiepartijen hebben samen 28 van de 43 zetels in Provinciale Staten. Omdat de BBB daarvan 17 zetels vertegenwoordigt, levert deze partij twee gedeputeerden, de andere drie elk 1. Wethouder Jisse Otter verruilt Emmen en de partij Wakker Emmen voor een rol als BBB-gedeputeerde voor landbouw, stikstof en cultuur. Zijn BBB-partijgenoot Egbert van Dijk, tot voor kort wethouder in De Wolden namens Gemeentebelangen, zal als gedeputeerde naast financiën natuur en landschap onder zijn hoede nemen.


Bewuste keuze

Opvallend is dat waar voorheen natuur en landbouw onder één gedeputeerde vielen, deze nu over twee gedeputeerden zijn opgedeeld. Dat is een bewuste keuze, zegt BBB-fractievoorzitter Gert-Jan Schuinder. 'Dossiers als stikstof, de transitie in de landbouw en landschap en natuur zijn groot. Omdat we verbindend willen besturen, kunnen we deze keuze maken.'

De huidige gedeputeerde voor Landbouw, Natuur en Landelijk Gebied, Henk Jumelet (CDA), gaat verder met de portefeuilles verkeer en vervoer en klimaat en energie. VVD-fractievoorzitter Willemien Meeuwissen krijgt de portefeuilles economie, recreatie en water. Yvonne Turenhout is namens de PvdA kandidaat-gedeputeerde voor de portefeuilles ruimtelijke ordening, wonen en vitaal platteland. Ze is nu nog directeur van CMO STAMM, het kenniscentrum voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken in Groningen en Drenthe.


Wolfvrije regio

Een ander onderwerp waar een nieuw college van Gedeputeerde Staten voortvarend mee aan de slag wil, is de wolf. Volgens het coalitieakkoord is het streven om Drenthe een 'wolfvrije regio' te laten worden, binnen de Europese en landelijke wet- en regelgeving.

Volgens Schuinder moet Nederland een voorbehoud kunnen maken waar het gaat om de bescherming van de wolf. 'In andere lidstaten van de EU is dat ook mogelijk.' Welke andere provincies dan wel of geen 'wolfvrije' status krijgen, laat hij nog even in het midden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer