Oud-CDA'er Jelle Beemsterboer BBB-landbouwgedeputeerde Noord-Holland

Oud-CDA-raadslid, -wethouder en -vicevoorzitter van de CDA-afdeling in Noord-Holland Jelle Beemsterboer is namens BBB kandidaat-gedeputeerde voor landbouw, natuur, PPLG en wonen in Noord-Holland. Dat maakten BBB, VVD, GroenLinks en PvdA donderdag bekend tijdens de presentatie van het coalitieakkoord Verbindend Vooruit.

Oud%2DCDA%27er+Jelle+Beemsterboer+BBB%2Dlandbouwgedeputeerde+Noord%2DHolland
© Provincie Noord-Holland

De overstap van Beemsterboer leidde tot verbazing van CDA'ers in de provincie. Beemsterboer was volgens hen tot begin juli actief CDA'er en tot vorige week zat hij nog in appgroepen van de partij. 'Met overal contacten binnen onze partij. Hij is vicevoorzitter van CDA Schagen, was voorzitter van de Noord-Hollandse afdeling, actief in de afgelopen verkiezingscampagne in maart en heeft ons verkiezingsprogramma mee vormgegeven. Dat hij nu deze keuze maakt, is ongeloofwaardig', stellen CDA-Statenleden Willemien Koning en Dennis Heijnen.

Beemsterboer begrijpt de verbazing, zei hij na afloop van de presentatie van het coalitieakkoord bij het provinciehuis in Haarlem. 'Het is een lang proces geweest. Ik had mij kandidaat gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hierna heb ik bewust afstand genomen van de politiek en ook van het CDA. Ik voelde geen aanleiding meer om die afstand van het CDA te overbruggen.'


'BBB staat dicht bij mij'

De politiek lonkte toch weer voor de oud-wethouder. 'Ik maakte mij zorgen over de verdeeldheid, had zorgen over dat de landbouw wordt opgezet tegen natuur als het gaat om stikstof. Vlak nadat ik stopte als wethouder in Schagen, een jaar geleden, benaderde BBB mij of ik interesse had om op de lijst voor de Eerste Kamer te komen. Daar heb ik afwijzend op gereageerd, maar het zette mij wel aan het denken. BBB kwam bij mij terug of ik gedeputeerde wilde worden. Toen is het vuurtje gaan branden. Heel eerlijk is de BBB een partij die dicht bij mij staat. Het is een middenpartij voor en met normale mensen. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.'



De andere drie kandidaat-provinciebestuurders zijn al gedeputeerde. Esther Rommel (VVD) krijgt ruimtelijke ordening, financiën en economie in haar pakket, Rosan Kocken (GroenLinks) onder andere klimaat en energie, natuur en landschap, water en bodem en Jeroen Olthof (PvdA) mobiliteit, ov-knooppunten, voorzieningen, leefbaarheid en milieu.


Onteigenen

Het nieuwe college sluit onteigening van boerenbedrijven na deze coalitieperiode niet uit, blijkt uit het coalitieakkoord. 'Op basis van de lopende gebiedsprocessen lijkt onteigening niet aan de orde. Maar als het nodig blijkt te zijn, zullen wij hierin vanzelfsprekend de zorgvuldige procedure die in de wet beschreven staat volgen om volledige schadeloosstelling te kunnen bieden.'

BBB-fractievoorzitter Ingrid de Sain legde deze passage uit tijdens de presentatie: 'Wij gaan niet alleen onteigenen vanwege stikstofreductie. Dat kan ook niet. Stikstofreductie is geen planologische functiewijziging. Maar als er eens een herbestemming moet komen op een stuk grond, is een soepelere regeling welkom. Ook voor de ondernemer die dan over alle beschikbare middelen beschikt.'

Provincie Noord-Holland richt naast de bestaande doelenbanken een provinciale doelenbank in voor de legalisering van interimmers, PAS-melders en vrijgestelde bedrijven. De verificatie van bedrijven wil de provincie hierbij versnellen. De teruggave van stikstofruimte wordt geregistreerd, zodat de provincie de effecten van de stikstofaanpak kan meten en inzichtelijk kan maken.


Extern salderen

Bedrijven kunnen een deel van hun stikstofruimte tijdelijk inperken en beschikbaar stellen aan anderen om provinciale doelstellingen te realiseren. Gedeputeerde Staten willen deze vorm van extern salderen mogelijk maken, zodat ze tijdelijke stikstofruimte beschikbaar kunnen stellen voor woningbouw, de versterking van de (net) infrastructuur en de verduurzaming van bedrijven.

Om de doelstelling van 184.000 woningen voor 2030 te realiseren, moet de bouwproductie worden verdubbeld. De coalitie wil met het Rijk en de gemeenten afspraken maken over locaties en plancapaciteit en zet extra capaciteit in.


Kringlooplandbouw

De coalitie gaat ervan uit dat de provincie het doel haalt om in 2040 te komen tot kringlooplandbouw. 'We conformeren ons daarbij aan de landelijke definitie van kringlooplandbouw. Hierbij heeft de kringlooplandbouw een bredere betekenis dan alleen het sluiten van de plantaardige en dierlijke kringlopen op verschillende schalen: het gaat om het tegelijkertijd realiseren van een beter verdienvermogen voor boeren en tuinders, minder schadelijke emissies naar bodem, lucht en water en om vergroting van de biodiversiteit. In kringlooplandbouw kunnen dieren een dragende rol hebben en worden zij respectvol behandeld.'

Noord-Holland is na Friesland de tweede provincie met de meeste ganzenschade. De coalitie gaat een actieplan maken dat toewerkt naar gecoördineerde preventie, minder schade, betere informatie over nut en noodzaak van bestrijding en een eerlijke, haalbare tegemoetkoming. Preventieve maatregelen en diervriendelijke bestrijding vormen het zwaartepunt van het actieplan. Het doden van ganzen wordt alleen ingezet als er geen andere oplossingen meer zijn. Het afschaffen van de winterrust op boerenakkers wordt als proef opgenomen in het actieplan. Zolang de populatie niet is teruggebracht, wordt het eigen risico verlaagd tot 5 procent.


Wind op land

Hoewel windmolens op zee de voorkeur hebben van de coalitie, zal plaatsing van windmolens op land onder voorwaarden nodig zijn. De Sain hamerde er tijdens de presentatie op dat onderzoek naar de gezondheidseffecten van windmolens op omwonenden van groot belang is.

Het beoogde college wil de stad-plattelandverbinding versterken. Daarom gaat het een jaarlijkse bijeenkomst organiseren tussen Statenleden en jonge boeren om gedachten uit te wisselen over de kansen en opgaven in het landelijk gebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    25° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer