Jetten wil ban zonneparken op landbouwgrond juridisch borgen

Demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie wil juridisch vastleggen dat natuur- en landbouwgrond zoveel mogelijk wordt uitgesloten als locatie voor het plaatsen van zonneparken.

Jetten+wil+ban+zonneparken+op+landbouwgrond+juridisch+borgen
© Dirk Hol

De Voorkeursvolgorde Zon, ook bekend als de zonneladder, moet als het aan Jetten ligt een dwingender karakter krijgen. Dat betekent dat het principe van 'nee, tenzij' moet gelden voor het vergunnen van nieuwe zonneparken op landbouwgrond.

De zonneladder beslaat vier treden. De eerste trede bestaat uit daken en gevels, de tweede uit terreinen en objecten binnen bebouwd gebied. Op trede 3 staan terreinen en objecten in het landelijk gebied, terwijl landbouw- en natuurgrond pas op plek 4 staan. Deze locaties worden dus nu ook al zoveel mogelijk ontzien, maar Jetten wil dat gemeenten en provincies de volgorde strikter hanteren. De minister streeft naar juridische verankering van de zonneladder per 1 juli 2024.


Uitzonderingen

Dat wil niet zeggen dat er straks helemaal geen zonneparken meer op landbouw- en natuurgrond kunnen komen. De minister zegt in zijn afgelopen week verstuurde zonnebrief dat hij nog werkt aan 'een beperkt aantal uitzonderingen'.

De voorwaarden hiervoor worden de komende maanden verder uitgewerkt en hierover komt naar verwachting in september meer duidelijkheid. 'Bovenal geldt dat de treden 1, 2 en 3 zoveel als redelijkerwijs mogelijk moeten zijn doorlopen, om aan de uitzonderingen voor trede 4 toe te komen', schrijft de minister.


Kritiek

Beleidsadviseur André Rotteveel van LTO Noord noemt het voornemen van Jetten 'op het oog een goede ontwikkeling'. Maar hij verbaast zich erover dat de verticale plaatsing van zonnepanelen 'collectief wordt genegeerd' en dus ook in de zonnebrief van Jetten niet voorkomt. 'Terwijl dat een heel goede optie is die boeren ook aan een extra verdienmodel kan helpen.'

Natuur & Milieu noemt de ban 'slecht voor boer, natuur en klimaat'. De natuurorganisatie vindt dat de keuze om wel of geen zonnepark op landbouwgrond te plaatsen een lokaal besluit moet zijn. Volgens de organisatie is onduidelijk wat de ban moet opleveren en doet het voornemen van Jetten geen recht aan boeren die hun bedrijf met een zonnepark 'duurzaam willen veranderen'. Daarnaast stelt Natuur & Milieu dat zon op land onmisbaar is om aan de toekomstige elektriciteitsvraag te kunnen voldoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer