Noord-Holland: ruimte voor twee zonneparken in Haarlemmermeer

Provincie Noord-Holland wil twee zonneparken in de Haarlemmermeer bij Schiphol aanwijzen. Initiatiefnemer TPSolar wil hier gaan bouwen.

Noord%2DHolland%3A+ruimte+voor+twee+zonneparken+in+Haarlemmermeer
© Vidiphoto

Het project Zonnepark beslaat een zonneakker van ongeveer 19 hectare met 9 hectare aan zonnepanelen en 4,5 hectare aan kruidenrijk/bloemrijk grasland. De zonneakker ligt tussen de Hoofdweg Oostzijde (N520) en de Vijfhuizerweg, dicht op de taxibaan tussen de Polderbaan en de Zwanenburgbaan.

Vlak bij knooppunt Raasdorp-Rijksweg A5 heeft TPSolar plannen voor een zonneakker van 22 hectare groot met 11 hectare aan zonnepanelen. Ten zuiden van het plangebied liggen agrarische gronden. Op grotere afstand ten zuiden en ten westen liggen de start- en landingsbanen van Schiphol.


Ambities in regio

De plannen voor beide zonneakkers zijn in nauwe betrokkenheid met de omwonenden, de gemeente, de provincie, het waterschap en de grondeigenaar uitgewerkt. Gedeputeerde Edward Stigter van Klimaat en Energie: 'Het is mooi om te zien dat een goede samenwerking tussen gemeente en initiatiefnemer leidt tot zonneparken die passen in het zonnecarré onder de rook van Schiphol. Daarbij dragen deze parken direct bij aan de ambities die er in de regio zijn voor het opwekken voor duurzame energie met zonnepanelen, zoals vastgelegd in de regionale energiestrategie voor Noord-Holland-Zuid.'

'De afgelopen periode is in goed overleg met de initiatiefnemer en omwonenden gewerkt aan het plan voor de zonneparken op deze plekken', zegt Charlotte van der Meij, wethouder Klimaat en Energie in Haarlemmermeer. 'Deze parken dragen bij aan het doel om 55 procent minder CO2 uit te stoten, waarbij een groot deel van de energie terugvloeit naar de lokale omgeving. Ook een omgevingsfonds biedt voordelen aan onze inwoners.' Om ervoor te zorgen dat deze zonneparken mogen worden aangelegd, heeft gemeente Haarlemmermeer een verzoek ingediend bij de provincie.


Stimuleringsgebieden

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben de bevoegdheid een stimuleringsgebied zonne-energie aan te wijzen. Het definiëren van stimuleringsgebieden is een vorm van maatwerk en gebeurt in overleg met de betrokken gemeente. In deze maatwerkafweging moeten alle relevante gebiedsspecifieke ruimtelijke- en energiebelangen worden meegewogen.

Om deze twee zonneparken in de gemeente Haarlemmermeer definitief aan te kunnen wijzen, wordt de Omgevingsverordening Noord-Holland 2022 aangepast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer