Delphy meldt vroege ontwikkeling van bloembollen

De ontwikkeling van tulpen is ongeveer acht dagen vroeger dan in 2022 en zestien dagen eerder dan in 2021. Dat beoordeelt Delphy Bloembollen op basis van stadiumbepaling. Dit jaar is wat betreft stadium gelijk aan 2018.

Delphy+meldt+vroege+ontwikkeling+van+bloembollen
© Burt Sytsma

Volgens Delphy Bloembollen waren dit voorjaar de bodemtemperaturen beduidend hoger dan in 2022. Dat heeft tot gevolg dat 2023 een vroeg stadiumjaar is, vergeleken met het langjarig gemiddelde. 2022 was een gemiddeld jaar, 2021 een laat jaar.

De adviesorganisatie bepaalt voor in Nederland geteelde tulpen aan de hand van de bodemtemperaturen dit voorjaar en het rooitijdstip de gemiddelde datum voor stadium G. Dit is in de tulpenbroeierij het startsignaal om te beginnen met de temperatuurbehandeling. Als broeiers op het juiste moment starten met de temperatuurbehandeling van 34 graden, heeft dat een positief effect op de groeisnelheid in de kas en de uniformiteit van de partij.


Hyacint en muscari

Delphy Bloembollen voert ook stadiumonderzoek uit bij hyacinten en muscari. Het stadium bij hyacinten wordt vooral bepaald door het rooitijdstip en minder beïnvloed door bodemtemperaturen. Stadiumonderzoek in hyacinten voorkomt dat er in de broeierij groene stronagels optreden. Afhankelijk van de rooidatum start voor Nederlandse hyacinten het stadiumonderzoek begin augustus.

Verder kan Delphy Bloembollen voor de pot- en snijteelt van muscari op basis van het stadium adviseren over de koeldatum van een partij. De organisatie wijst telers erop op tijd het stadium te laten bepalen, zodat sneller bekend is hoe vlot een partij is en hoe groot de verschillen binnen de betreffende partij zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer