CDA Noord-Holland vraagt om adequate preventieregels faunaschade

CDA Noord-Holland vraagt om adequate regels voor de preventie van faunaschade. Het verjagen van ganzen door boeren dreigt daarvoor niet langer mee te tellen. Dat zou officieel door jagers moeten worden uitgevoerd.

CDA+Noord%2DHolland+vraagt+om+adequate+preventieregels+faunaschade
© Bert Hartman

De partij bekritiseert die beoordeling door uitvoeringsorganisatie BIJ12. 'Als een agrarisch ondernemer zelf ganzen verjaagd met de quad of trekker, dan telt dat niet mee. Dat is onwerkbaar en onlogisch', vindt CDA-Statenlid Willemien Koning.

De Faunabeheereenheid (FBE) Noord-Holland heeft het afgelopen jaar de FaunaSpot-app ontwikkeld om de regeldruk rond ganzenbestrijding te vereenvoudigen. Nu loopt de FBE er tegenaan dat alleen meldingen van verjaging door jagers officieel tellen.


Ruim 10 miljoen euro

CDA Noord-Holland wil dat de provincie bij BIJ12 aan de bel trekt voor een aanpassing van het reglement. 'Doel is om de faunaschade door ganzen omlaag te krijgen. Die is inmiddels opgelopen tot meer dan 10 miljoen euro. Wel is het zaak dat overheden het dan mogelijk maken om de preventie goed en effectief uit te voeren', aldus Koning.

Door de ontwikkeling van FaunaSpot is de melding van jagen en verjagen eenvoudiger geworden, hoewel die nog steeds tijdrovend is, constateert Koning. 'Omdat agrariërs moeten kunnen bewijzen dat zij er alles aan hebben gedaan om schade te voorkomen, is een goed registratiesysteem juist erg belangrijk.'


Adequaat gebruik

Met FaunaSpot kan de boer verschillende maatregelen registreren, zoals het bezoek aan het perceel, faunawerende middelen, verjaging en nestbehandeling. De regels voor adequaat gebruik, zoals gehanteerd door de provincie en BIJ12, staan echter nog niet al die registraties toe.

De Faunabeheereenheid is teleurgesteld dat BIJ12 niet geïnteresseerd is in de inspanningen van boeren. 'Een onwenselijke situatie, die ons gezamenlijk belang van het terugdringen van schade door ganzen niet dient. Een situatie die bovendien lastig is uit te leggen', stelt FBE-directeur Patty Laan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer