Hans van Beuzekom: 'Meld ganzenschade nog deze maand'

Boeren en tuinders laten veel geld liggen, doordat ze ganzenschade niet of te laat melden. Dat constateert regiobestuurder Hans van Beuzekom van LTO Noord regio Oost.

Hans+van+Beuzekom%3A+%27Meld+ganzenschade+nog+deze+maand%27
© Dirk Hol

Schade aan grasland door ganzen was in 2021 met zo'n 30 miljoen euro veruit de grootste uitkeringspost van uitvoeringsorganisatie BIJ12. Naar schatting is de werkelijke schade in Nederland drie- tot viermaal hoger dan wat wordt uitgekeerd.

De grauwe gans zorgt in het voorjaar voor het grootste aandeel. De brand-, kol- en rotgans veroorzaken juist in de winterperiode schade.

Van Beuzekom roept agrariërs op om schade altijd te melden. 'Doe dit uiterlijk in de maand februari.' Het helpt volgens hem als de taxateur, in opdracht van BIJ12, al vroeg in het voorjaar kan constateren welke ganzensoorten schade hebben aangericht. In maart bijvoorbeeld vliegen kol-, rot- en brandganzen weer verder. 'Meld je pas medio april, dan zal de schade vrijwel zeker alleen aan de grauwe gans worden toegerekend.'

Door op tijd te starten met de aanvraag, voorkomen boeren en tuinders ook dat dit samenvalt met de drukte van voorjaarswerkzaamheden. Daarnaast geeft het wat respijt om bijvoorbeeld aanvullende informatie als pachtcontracten aan te leveren. Vooral voor agrariërs die nooit eerder een aanvraag hebben gedaan, is het zaak om vroegtijdig te starten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer