Populariteit van voederbieten neemt toe

Het aantal hectares voederbieten in Nederland neemt toe. Het gewas houdt koeien gezond. Dat bleek onlangs tijdens een bietendag in het Overijsselse Rijssen.

Populariteit+van+voederbieten+neemt+toe
© Pieter Stokkermans

Johan Vossebelt van loonwerk- en veehouderijbedrijf Vossebelt in Rijssen ziet steeds meer voederbieten in zijn regio. Om die reden kocht hij een zelfrijdende bietenrooier.

De voederbieten bevallen Vossebelt. 'Het is gezond voeren, goed voor de vruchtbaarheid en de klauwgezondheid van koeien. Zo zie ik in de praktijk minder zoolzweren. Er is ook veel vraag vanuit de handel', zegt hij. Zelf mengt het bedrijf de bieten door de maiskuil en de maiskolvensilage.


Weinig stikstof

Ook Dirk Thijssen van het Nutriënten Management Instituut (NMI) Agro weet dat voederbieten goed zijn voor de gezondheid van koeien. 'De vet- en eiwitgehaltes in de melk stijgen. Het gewas heeft veel darmverteerbaar eiwit. Ook bevat het gewas relatief weinig stikstof en fosfaat per kilo. De stikstof wordt voornamelijk opgeslagen in het blad. Hierdoor is ook de ammoniakemissie lager', zegt hij.

Op sommige percelen staat meer melde dan voederbieten

Gerard Meuffels, Meuffels Agro, Research & Consultancy

'Andere voordelen zijn dat het gewas goed tegen de droogte kan en een gunstige footprint heeft. Je kunt meer voer van eigen land halen. Een ander pluspunt ten opzichte van mais is dat het goed is voor het landschap. Het gewas is minder hoog dan mais', licht Thijssen toe.

Zelfstandig adviseur Gerard Meuffels van Meuffels Agro, Research & Consultancy ziet ook aandachtspunten. 'De teelt is in feite niet anders dan de suikerbietenteelt. Veehouders denken soms wel heel gemakkelijk over de onkruidbestrijding. Het is geen mais die je één keer bestrijdt en dan schoon hebt. Onderschat het niet.'


Vruchtwisseling

Belangrijk is de bodemvruchtbaarheid. Veel zie je in de veehouderij in vruchtwisseling met gras en mais. Rhizoctonia kan een probleem vormen. Deze schimmel kan zich in gras en mais vermeerderen, vooral bij structuurschade. Bij bieten kan rhizoctonia tot grote schade leiden, doordat bieten zwart worden en wegvallen.

Er zijn rassen die tolerant zijn en het ziektesymptoom niet laten zien. Er zijn zelfs bieten die een bepaalde resistentie ingekruist krijgen. Daarbij krijgen de planten, naarmate ze ouder worden, een vorm van resistentie tegen de schimmel. In het begin zijn ze nog wel gevoelig.


Resistent ras

Wat cercospora betreft zijn er volgens Meuffels eveneens grote verschillen als het gaat om gevoeligheid. 'Wie problemen verwacht, doet er goed aan een resistent ras te kiezen.'

De onkruidbestrijding wordt nog weleens onderschat, weet de adviseur. 'Op sommige percelen staat meer melde dan voederbieten. Datzelfde kan gelden voor haagwinde. Het is verstandig om hier met de perceelskeuzes rekening mee te houden. Vooral haagwinde is lastig te bestrijden', benadrukt hij.


Melganzevoet

'Voor andere onkruiden wordt vaak begonnen met lage doseringen. Melganzevoet is soms lastig te bestrijden. Die vormt in een bepaald stadium een waslaagje, waardoor ze minder gevoelig is tegen bestrijdingsmiddelen', licht Meuffels toe.

Nadeel van chemische bestrijding is dat je steeds wat effect mist op de gewasgroei. 'Een aantal producten wordt verboden, waar geen alternatieven voor terugkomen.'


Pleksgewijs spuiten

De adviseur ziet verder dat er met camera's wordt gewerkt die pleksgewijs spuiten of juist precies tussen de rijen. Daarnaast zijn er Conviso Smart-bieten, waarbij de bieten tolerant zijn voor Conviso One, waarmee de planten met twee bespuitingen schoon zijn.

Mechanische onkruidbestrijding is in deze teelt steeds belangrijker. 'Dan ben je afhankelijk van het weer. Het moet niet te nat zijn. Wel komen er steeds meer technieken zoals gps en camera's, die bietenplanten herkennen en hiertussenin schoffelen. Andere ondernemers kunnen dit juist weer prima op het oog', zegt Meuffels.


Bieten apart opslaan of mengen met mais in kuil

De hoogste bietenopbrengst is te halen uit het vers voeren van bieten, weet zelfstandig adviseur Gerard Meuffels. 'Dan kun je ze ook het langst laten doorgroeien en zo de meeste kilo's produceren. Wie het gewas met de mais inkuilt, komt wat betreft oogstdatum vaak op een compromis uit. De mais is veel eerder rijp.' Volgens productmanager ruwvoerteelt Leo Heijdra van AgruniekRijnvallei kunnen deze mengkuilen goed. 'De bieten kunnen laagsgewijs in de maiskuil. Met 1 kilo drogestofbieten op 4 kilo drogestofmais gaat het prima. Dit betekent grofweg 0,3 hectare bieten tegen 1 hectare mais.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer