Akkerbouwer teelt voederbiet voor veehouder

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Melkveehouder Frank Post uit Nieuweroord laat zijn voederbieten telen door akkerbouwer Gert Bouwhuis uit Witteveen.

Akkerbouwer+teelt+voederbiet+voor+veehouder
© Jacob Melissen

'Onze zoons zijn bevriend, ze kwamen zelf op het idee voor deze samenwerking', zegt Bouwhuis. Hij teelt 1,5 hectare voederbieten voor veehouder Post die op 6 kilometer afstand woont. Op zijn suikerbietenperceel had hij nog ruimte over, dus zaaide hij daar eind maart voederbieten in. De teelt is vergelijkbaar, dus kost het nauwelijks extra moeite.

Bouwhuis zaaide op het perceel ook meteen gerst (40 kilo per hectare) voor een anti-stuifdek. 'Gerst zorgt ervoor dat de voederbietplantjes tijdens harde wind niet worden gezandstraald. Ook heeft het een parapluwerking en beschermt bietenplantjes tegen vorst.'

Gerst doodgespoten

Eind mei is de gerst doodgespoten met een lage dosis bestrijdingsmiddel. Het perceel voederbieten is inmiddels mooi dichtgegroeid.

Melkveehouder Post is blij met de samenwerking. 'Op deze manier hoef ik minder krachtvoer aan te kopen én ontstaat er een lokalere kringloop. Verder is het prettig om de teelt uit te besteden aan iemand die er verstand van heeft. Gert heeft het fingerspitzengefühl.'

Post voert zijn koeien al meerdere jaren voederbieten. Dit is smakelijk, gezond en zorgt voor dikkere melk. Door het hoge suikergehalte zien we wel iets vaker zachtere klauwen en bloeduitstortingen, net als bij suikerrijke graskuilen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer