Meer schade-uitkeringen door laagvliegende helikopters

Defensie heeft de afgelopen vijf jaar bijna 350.000 euro schadevergoeding moeten betalen door laagvliegoefeningen in Gelderland. Het aantal klachten daalde van 429 naar 130 klachten. Dat blijkt uit informatie die Omroep Gelderland heeft opgevraagd bij de Koninklijke Luchtmacht.

Meer+schade%2Duitkeringen+door+laagvliegende+helikopters
© Defensie

Kippen die stikken omdat ze worden ondergelopen door andere kippen als er een helikopter overvliegt. Koeien die vanwege de stress gaan rennen, uitglijden, en moeten worden afgemaakt omdat ze niet meer kunnen lopen. Paarden die op hol slaan en zich verwonden. Agrarische bedrijven in Gelderland melden regelmatig schade door laagvliegende helikopters. Defensie gaf enkele jaren terug aan beter te willen communiceren over laagvliegen.

'Elke schade is er een te veel. We hebben een kort lijntje met Defensie. Vorig jaar herfst hebben ze een operatie ook goed met ons besproken. Wij brengen dat samen met de afdelingen onder de aandacht bij onze leden, zodat zij zich erop voor kunnen bereiden. Het maakt hen er wellicht ook van bewust dat ze schade kunnen melden', verklaart regiobestuurder Martien Nillesen van LTO Noord regio Oost de stijging van de schades.


Luchtoefening aangepast

Zo werd de militaire luchtoefening Falcon Autumn afgelopen herfst op verzoek van LTO Noord enigszins aangepast om paniekreacties of letsel bij dieren en schade aan stallen of hekwerk te voorkomen. De oefeningen vonden niet alleen plaats in Gelderland, maar ook in Friesland, Drenthe, Limburg en Zuid-Holland.

Dat het minder klachten regent, komt misschien door de oorlog in Oekraïne, stelt Nillesen. 'Mensen gaan steeds meer het belang van het leger inzien. Het staat maatschappelijk in een beter daglicht dan in het verleden.' Daarbij kan meer aandacht ook leiden tot minder klachten, omdat mensen van tevoren weten dat helikopters laagvliegen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer