Milieudefensie eist klimaatplan van FrieslandCampina en Vion

Milieudefensie roept dertig grote bedrijven, waaronder FrieslandCampina en Vion, op om binnen drie maanden een plan te maken waarmee ze hun CO2-uitstoot verminderen. De bedrijven in de agrarische sector hebben deze plannen al lang, geven ze aan.

Milieudefensie+eist+klimaatplan+van+FrieslandCampina+en+Vion
© Dirk Hol

De bedrijven hebben donderdag een brief ontvangen van de milieuorganisatie. Behalve Vion en FrieslandCampina staan ook bedrijven als Yara, DSM en de BAM Groep op de lijst van Milieudefensie, net als de banken Rabobank, ABN Amro en ING.

'Nu de rechter Shell dwingt eigen verantwoordelijkheid te nemen in het oplossen van de klimaatcrisis, is duidelijk dat ook andere grote vervuilers in Nederland moeten vergroenen', stelt directeur Donald Pols van Milieudefensie. De milieuorganisatie wil in gesprek met vertegenwoordigers van de bedrijven die volgens de organisatie 'een omvangrijke CO2-uitstoot hebben'. Juridische stappen worden op termijn niet uitgesloten. Maar eerst wil Milieudefensie tot 15 april een reactie afwachten van de bedrijven.


Klimaatakkoord

FrieslandCampina is al lang bezig om de CO2-emissies te verlagen. 'Dat doen we in ons bedrijf en op het boerenerf van de leden-melkveehouders', laat woordvoerder Floor Meijnders weten. De zuivelcoöperatie steunt het Klimaatakkoord van Parijs en het Nederlandse Klimaatakkoord.

Meijnders: 'Ons doel voor 2030 is een emissiereductie van 33 procent vergeleken met 2015. Dit betekent 33 procent reductie van de broeikasgassen op de melkveebedrijven van de leden en 40 procent in onze eigen productieketen.'


Reactie

Ook Vion is al volop bezig met reductie van CO2, laat woordvoerder Nancy Aschman weten. Het bedrijf weet nog niet hoe het gaat reageren op de brief. 'Wij gaan hem rustig bestuderen en zullen vervolgens kijken of en hoe we reageren.'

CO2-plannen van Vion staan in het Corporate social responsibility report. Het bedrijf wil onder meer dit jaar in het Good Farming Star-concept data verzamelen over de CO2-uitstoot per locatie en boeren helpen om de ecologische voetafdruk hiermee te verlagen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer