België officieel vrij van vogelgriep, ophokplicht vervalt

België is internationaal gezien ziektevrij voor hoogpathogene aviaire influenza (HPAI). Ook de ophokplicht voor pluimvee en vogels wordt vanaf zaterdag opgeheven. Waakzaamheid blijft nodig, omdat vogelgriep onder wilde vogels circuleert.

Belgi%C3%AB+officieel+vrij+van+vogelgriep%2C+ophokplicht+vervalt
© Dierenbescherming

Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid in de Voedselketen (FAVV). De afgelopen weken is het aantal besmettingen met vogelgriep bij wilde vogels, net als in dezelfde periode vorig jaar, sterk gedaald. Hierdoor zijn er de afgelopen maanden ook geen uitbraken meer vastgesteld bij pluimvee. Bepaalde maatregelen, zoals de ophokplicht, kunnen dan ook worden opgeheven.

Dit betekent dat vanaf zaterdag, buiten de gevoelige natuurgebieden met veel trekwatervogels, commerciële bedrijven niet langer hun pluimvee hoeven op te hokken. Voor hobbypluimveehouders was de ophokplicht eerder al vervallen. Wel zijn pluimveehouders verplicht om hun vogels binnen of onder nette te voeren, zodat hier geen wilde vogels op af komen.


Situatie rustiger

De situatie werd rustiger na het einde van de voorjaarstrek van wilde watervogels. Het vogelgriepvirus circuleert nog steeds onder wilde vogels in België, constateert de FAVV. Verwacht wordt dat het virus net als vorig jaar de hele zomer aanwezig blijft.

David Clarinval, federale minister van Landbouw: 'Ik ben tevreden dat België op internationaal niveau de ziektevrije status heeft herwonnen. Dit betekent positieve vooruitzichten voor de sector. Maar ik wil benadrukken dat het belangrijk is om waakzaam en verantwoordelijk te blijven, want zoals we hebben gezien, kunnen vogelgriepepidemieën steeds weer de kop opsteken en vormen ze een gevaar voor onze economie.'

In Nederland wordt gesproken over het einde van de ophokplicht, maar is de kogel nog niet door de kerk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer