LTO/NOP eist regionale opheffing ophokplicht

De Kring Leghennenhouders van LTO/NOP vindt het onbegrijpelijk dat er nog steeds een landelijke ophokplicht voor legkippen geldt. 'Het is niet meer uit te leggen dat overal in Europa de kippen naar buiten mogen, maar wij blijven vasthouden aan de landelijke ophokplicht. Ondanks herhaaldelijk aandringen bij de minister is er nog steeds geen beweging bij het landbouwministerie', aldus voorzitter Jacco Wisserhof.

LTO%2FNOP+eist+regionale+opheffing+ophokplicht
© Marcel Berendsen

De laatste vogelgriepuitbraak bij een pluimveebedrijf in Nederland dateert van 26 januari, toen een besmetting op een eendenbedrijf werd vastgesteld. Nadien is alleen nog bij een hobbyhouder vogelgriep geconstateerd. Dat was op 13 februari. En toch moeten alle kippen nog binnen blijven.

Jacco Wisserhof: 'Hoe kan het dat vorig jaar in juni wel ruimte werd gegeven voor regionaal opheffen van de ophokplicht toen de laatste uitbraken van enkele weken eerder dateerden? Toen konden de kippen in bepaalde regio’s weer naar buiten en nu zou dat niet kunnen? Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet evenals verleden jaar nu eindelijk eens de stap zetten en beginnen met regionaal afpellen van de ophokplicht. Daarmee bied je legpluimveehouders met uitloop eindelijk weer perspectief.'

LTO/NOP pleit al een hele tijd voor regionaal opheffen van de ophokplicht. Het niet beschikbaar zijn van vrije uitloop eieren heeft ook op langere termijn grote consequenties in de handel omdat afnemers afspraken willen maken met leveranciers die alle soorten eieren kunnen leveren. Door de aanhoudende ophokplicht kan de Nederlandse sector nog steeds geen vrije uitloop eieren leveren. 'Daardoor zijn de pluimveehouders die in deze maatschappelijk gewenste vorm van kippen houden hebben geïnvesteerd de dupe', stelt Wisserhof.

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw geeft aan dat de minister zodra dat kan perspectief wil bieden aan de sector. Hij vraagt de deskundigengroep dierziekten elke drie tot vier weken om een beoordeling. De minister heeft recent een riscobeoordeling ontvangen en stuurt die een dezer dagen naar de Tweede Kamer met zijn besluit over de ophokplicht.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer