Focus bietenveredeling ligt op droogtetolerantie en ziekteresistentie

Het neerslagtekort in Nederland loopt hard op. 'We zijn als kweker ervan bewust dat we vaker droge periodes krijgen en werken daarom aan droogtetolerante suikerbieten', zegt Wim Zandvoort, salesmanager bij kweekbedrijf SESVanderHave. De focus van bietenzaadfirma's ligt minder op een hoge opbrengstpotentie, maar meer op droogtetolerantie en ziekteresistenties.

Focus+bietenveredeling+ligt+op+droogtetolerantie+en+ziekteresistentie
© Job Hiddink

Het moederbedrijf van SESVanderHave zit in Frankrijk. In dat land hebben ze al langer ervaring met droogtes. 'De rassen die hier liggen, zijn meer dan gemiddeld tegen droogte bestand', liet Zandvoort onlangs zien in het Groningse Nieuw Beerta. Daar gaven drie bietenkweekbedrijven op proefboerderij Ebelsheerd een toelichting op hun rassenassortiment. 'Een droogtetolerant ras gaat efficiënter om met water en kan zich beter wapenen tegen droogte.'

Zandvoort nam al gauw de term 'robuust ras' in de mond. 'Dat betekent voor ons een gezond en sterk ras. Een combinatie van een complete bemesting en goede raseigenschappen kan hiervoor zorgen.' Volgens hem is met een goede nutriëntenvoorziening veel te winnen wat betreft ziektegevoeligheid.


Een robuust ras is volgens SESVanderHave-salesmanager Wim Zandvoort een gezond en sterk ras.
Een robuust ras is volgens SESVanderHave-salesmanager Wim Zandvoort een gezond en sterk ras. © Job Hiddink

'Beperk de stikstofgift. Onze rassen zijn gevoelig voor een overmaat. Bepaalde elementen zorgen dat de suikerbiet weerbaarder wordt. Door met calcium te spuiten, wordt de celwand sterker en kan de plant beter tegen droogte. Dezelfde werking geldt voor kalium. Silicium zorgt er ook voor dat de biet beter tegen droogte kan. Let erop dat deze elementen voorradig zijn', adviseert Zandvoort.

Een multiresistente suikerbiet is stabieler en de resistentie wordt niet zomaar doorbroken

Bart van der Weijden, directeur Strube

Twee jaar in onderzoek

Met Henson heeft SESVanderHave een ras in de kraamkamer met een goede grondbedekking en een hoog suikergehalte. Baltimore scoort eveneens hoog op suiker en heeft een resistentie tegen het bietencystenaaltje en rhizomanie. Henson en Baltimore liggen voor het tweede jaar in onderzoek en mogen als ze het goed doen vanaf komende winter mee op de rassenlijst.


Dinsdagavond 13 juni presenteerden bietenfirma's SESVanderHave, Strube en KWS (een deel van) hun assortiment op proefboerderij Ebelsheerd in het Groningse Nieuw Beerta.
Dinsdagavond 13 juni presenteerden bietenfirma's SESVanderHave, Strube en KWS (een deel van) hun assortiment op proefboerderij Ebelsheerd in het Groningse Nieuw Beerta. © Job Hiddink

Ook bij zaadfirma Strube staan de ontwikkelingen niet stil. Het ras in onderzoek STRE22549 scoort een 9 op bladgezondheid en er komt CR+ op de zak te staan. Een CR+ ras heeft een extra bescherming tegen cercospora.


Volgens directeur Bart van der Weijden heeft Strube het eerste bietenras met een tolerantie tegen het vergelingsvirus.
Volgens directeur Bart van der Weijden heeft Strube het eerste bietenras met een tolerantie tegen het vergelingsvirus. © Job Hiddink

'Het betreft een multiresistente biet', meldt Strube-directeur Bart van der Weijden. 'Zo'n ras is stabieler en de resistentie wordt niet zomaar doorbroken.' Verder laat de directeur het ras Tourmalet zien. Volgens hem is dat het eerste bietenras met een tolerantie tegen het vergelingsvirus.

'Waar je normaal met een zware druk van het vergelingsvirus 25 procent teruggaat in opbrengst, halveer je met dit ras de teruggang. Ik verwacht dat deze variëteit over drie jaar beschikbaar komt in Nederland.' Vanwege de oplopende druk van het vergelingsvirus in Frankrijk ziet Van der Weijden daar een sterke vraag naar dit type rassen.

Ook in dit land mogen bietentelers nu geen neonicotinoïden gebruiken. Het verbod geldt in de Europese Unie al twee jaar, maar door een derogatie konden Franse bietentelers eerst nog wel gebruikmaken van met neonicotinoïden behandeld zaad.


KWS-adviseur Rob Klunder: 'Met een CR+ ras is twee keer spuiten voldoende.'
KWS-adviseur Rob Klunder: 'Met een CR+ ras is twee keer spuiten voldoende.' © Job Hiddink


Resistent ras ook spuiten

Reforma KWS stond dit jaar voor het eerst op de lijst en is rhizoctoniaresistent. Ook is het een CR+-ras, wat extra bescherming biedt tegen cercospora. De druk van deze bladschimmel is vooral hoog langs de oostgrens en kan een behoorlijke opbrengstreductie geven. 'Voor telers die bijvoorbeeld vier keer tegen cercospora spuiten, is het een hele opgave om met het huidige middelenpakket een goede mix samen te stellen', vindt KWS-adviseur Rob Klunder. 'Met een CR+-ras is twee keer spuiten voldoende. Ook al komt er minder cercospora in het gewas, het is beter te blijven behandelen, want stemphylium en roest kunnen ook behoorlijk schade aanrichten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer