IRS ontvangt monsters met aantasting bietencysteaaltjes

Bij IRS-diagnostiek komen de laatste tijd diverse suikerbietenmonsters binnen met aantasting door bietencysteaaltjes (BCA). Het aanhoudende warme en droge weer maakt de aantasting door BCA extra goed zichtbaar door de hangende bietenbladeren.

IRS+ontvangt+monsters+met+aantasting+bietencysteaaltjes
© IRS

De kenmerkende bieten met hangende bladeren, ook wel 'slapende bieten' genoemd, komen vaak voor in ronde plekken op het perceel. Op de bietenwortels zijn cysten zichtbaar. Deze zien eruit als witte, citroenvormige speldenkoppen.

De schade door bietencysteaaltjes uit zich vooral in vermindering van het wortelgewicht, meldt IRS. Volgens het bieteninstituut kan in jaren met een droge zomer zelfs een lage BCA-besmetting al invloed hebben op de opbrengst. Een hoge besmetting kan leiden tot maar liefst 50 procent opbrengstreductie.


Bietencysteaaltjes zijn te herkennen als witte of gele citroenvormige speldenkoppen op de bietenwortels. De cysten zijn circa 1 millimeter groot.
Bietencysteaaltjes zijn te herkennen als witte of gele citroenvormige speldenkoppen op de bietenwortels. De cysten zijn circa 1 millimeter groot. © IRS

De boosdoeners zijn witte of gele bietencysteaaltjes. Cysten kunnen jarenlang overleven op een perceel. De larven komen in het voorjaar uit de cysten en dringen de bietenwortels binnen. Op de wortels vormen opnieuw cysten, waarna deze cysten afrijpen en achterblijven in de bodem. Op die manier kunnen drie of vier generaties per jaar ontwikkelen.


Versterkte zijwortelvorming

Ee ander gevolg van een BCA-besmetting is een versterkte zijwortelvorming van suikerbieten. Hierdoor kan tijdens de oogst ook de hoeveelheid grondtarra toenemen. Verder ontstaat vaak magnesiumgebrek en kan de aantasting door verticillium worden versterkt door bietencysteaaltjes. Daarentegen worden het suikergehalte en de winbaarheid zelden beïnvloed door de aaltjes.


Volgens het IRS kunnen bietentelers op dit moment geen aanvullende maatregelen nemen om schade door BCA te beheersen. Om schade in de toekomst te voorkomen, kunnen telers kiezen voor een partieel resistent bietenras, resistente groenbemester en/of een ruimere waardplantrotatie. Daarnaast kunnen ze grondmonsters nemen om de besmetting in kaart te brengen.

Het IRS verwacht verder dat binnenkort op de meeste bietenpercelen de rijen sluiten. Het bieteninstituut wijst telers er daarom op percelen te controleren op pleksgewijze groeiachterstanden en hiervan de oorzaak op te sporen. Bij gewassluiting zijn eventuele groeibelemmeringen vaak goed zichtbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer