IRS: niet alle bladvlekken zijn bladschimmels

In suikerbieten zijn er op dit moment bladvlekken zichtbaar die kunnen worden verward met vlekjes die door bladschimmels worden veroorzaakt. Bestrijden hiervan is niet mogelijk. Bieteninstituut IRS wijst telers erop goed waar te nemen om de juiste beslissingen te kunnen nemen.

IRS%3A+niet+alle+bladvlekken+zijn+bladschimmels
© Job Hiddink

Nederland kreeg dinsdag en donderdag te maken met (onweers)buien. Hierbij hebben de wind en de regen het bietenblad beschadigd, meldt het IRS. De beschadigingen zijn invalspoorten voor pseudomonas. Deze bacterie zit in de grond en komt met opspattend water op de bladeren terecht. Bij een wondje op de bladeren kan pseudomonas het blad binnendringen en na twee tot zeven dagen vlekjes veroorzaken in het blad.

Volgens het IRS kunnen pseudomonasvlekjes zich niet uitbreiden, als er geen nieuwe wondjes ontstaan en er geen water is. De bacterie kan en hoeft niet te worden bestreden. De typerende pseudomonasvlekjes lijken op die van cercospora, maar zijn het niet, benadrukt het instituut.


Aantasting van pseudomonas op het bietenblad. De bacterie gebruikt wondjes op het blad om te infecteren.
Aantasting van pseudomonas op het bietenblad. De bacterie gebruikt wondjes op het blad om te infecteren. © IRS

Om goed het verschil te kunnen zien is een loep nodig. Bij pseudomonas is het vlekje 'leeg' en ingezonken (zie foto hieronder). Bij een aantasting door cercospora zijn sporendragers en sporen zichtbaar. Overigens is het bij cercospora wel essentieel om snel in te grijpen om schade aan de suikeropbrengst te voorkomen.


Bladvlek veroorzaakt door pseudomonas. Het aangetaste weefsel scheurt makkelijk en het vlekje is 'leeg'. Er zijn dan ook geen schimmelsporen te zien met een loep.
Bladvlek veroorzaakt door pseudomonas. Het aangetaste weefsel scheurt makkelijk en het vlekje is 'leeg'. Er zijn dan ook geen schimmelsporen te zien met een loep. © Eigen foto


Mangaangebrek

Verder kunnen volgens het IRS littekens op het blad veroorzaakt door een hevige aantasting van mangaangebrek in de war worden gehaald met stemphylium. Bij een aantasting door deze bladschimmel worden ook littekens zichtbaar. De droge omstandigheden zorgden voor veel mangaangebrek. Het bieteninstituut schrijft dat het geen zin heeft littekens van oud mangaangebrek te verhelpen door een bladmeststof te spuiten.

Tot slot meldt het IRS dat op veel percelen op oudere bladeren etsing is te zien. Dat komt door het inbranden van druppels spuitvloeistof van herbicidebespuitingen. Ook hierbij is ingrijpen niet nodig omdat het geen bladschimmels betreffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer