Toch zonnepanelen bij bodemdaling in Flevoland

Een aantal Flevolandse Provinciale Statenfracties wil alsnog zorgen dat boeren een zonnepark kunnen aanleggen op gronden die door bodemdaling ongeschikt zijn geworden voor landbouw.

Toch+zonnepanelen+bij+bodemdaling+in+Flevoland
© Han Reindsen

De Statenleden spraken vorig jaar nog uit dat nieuwe zonneparken op landbouwgrond voortaan worden uitgesloten. Dat gebeurde in een tussenevaluatie van het provinciebeleid rond de Flevolandse energietransitie. Inmiddels is 500 hectare aan zonnepark aangelegd. Uit de evaluatie bleek dat de zonneparken juist op landbouwpercelen terechtkwamen en niet zozeer op daken en bedrijventerreinen of in overhoekjes en openbare wegbermen.

Een presentatie van boeren in bodemdalingsgebieden heeft de Statenleden op andere gedachten gebracht, zegt Statenlid Sjaak Simonse (SGP). 'Het gaat echt om dramatische verhalen.' Boeren rond Schokland en in zuidelijk Flevoland krijgen steeds vaker te maken met vernatting door bodemdaling.


Bij hoge uitzondering mogen straks nog wel zonneparken worden ingepland op gronden die niet meer geschikt zijn voor landbouwkundig gebruik, vinden VVD, CDA, SGP en JA21. 'Als er geen perspectief meer is als landbouwperceel, valt er te praten over zonnepanelen', zegt Simonse. Het is overigens geen oplossing voor boeren die grond pachten van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat accepteert geen zonneparken op pachtland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer