Veilig buitengebied: 'Je moet geen Ridouan Taghi's faciliteren'

'Je moet geen Ridouan Taghi's faciliteren. Je moet ze echt achter de vodden zitten.' Dat zei voorzitter Piet Hermus van ZLTO Amerstreek onlangs op een bijeenkomst over veiligheid in het buitengebied. Hij ziet dat het buitengebied steeds vaker slachtoffer is van criminaliteit. 'Gps-diefstal, dieseldiefstal, drugsdumpingen en verkeerd verhuur van loodsen', somt hij op.

Akkerbouwer Corné Polak uit het Noord-Brabantse Lage Zwaluwe is boos. Twee maanden geleden hebben inbrekers de gps-apparatuur uit twee trekkers van hem gestolen. De schade is ongeveer 20.000 euro. 'Ze hebben dure apparatuur weggehaald die ik met hard werken heb verdiend', zegt hij.

Onlangs hield ZLTO samen met onder meer brancheorganisatie Cumela en wijkagenten een bijeenkomst over veiligheid in het buitengebied. Hermus: 'Je moet de kwaadwillenden op de huid zitten en verjagen. Net zoals je kraaien en kauwen verjaagt. Je moet ze een onveilig gevoel geven.'


Nieuw gps-systeem

'Het zure van het verhaal is dat ik één gps-systeem vrijdag had opgehaald bij de dealer en die is in de nacht van zaterdag op zondag gestolen', zegt Polak. 'Dat systeem had ik nog niet aangemeld bij de verzekering, dus daar krijg ik ook niets voor. Ik ben gewoon in de gaten gehouden. Dat kan niet anders.'

Hermus adviseert gps-systemen uit de trekker te halen en in een kluis te bewaren. 'We moeten zorgen dat dieven er meer moeite voor moeten doen en het ze niet te gemakkelijk maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer