Erf of gebouw beveiligen? All Right Security geeft tips

Steeds meer boeren en tuinders kiezen ervoor hun erf en gebouwen te beveiligen tegen ongewenst bezoek. LTO Ledenvoordeel werkt hierin samen met All Right Security, dat beveiligingsoplossingen op maat biedt, voor zowel camerabewaking als inbraakbeveiliging. Al meer dan 400 LTO-leden zijn tevreden klant.

Erf+of+gebouw+beveiligen%3F+All+Right+Security+geeft+tips
LTO Ledenvoordeel
© Eigen foto

Agrarische ondernemers beveiligen hun terrein om dezelfde redenen als iedereen: beveiliging van je persoonlijke (leef)omgeving en goederen, zegt Fabienne Vandamme, managing director van All Right Security. Het mooie van de agrarische sector is dat beveiliging door elke ondernemer anders wordt ingevuld, vertelt zij.

‘De een wil weten wie er in de buurt rond loopt omdat hij in het buitengebied woont, de ander wil het gebruik van de dieseltank controleren en weer een ander wil zijn schuur met trekkers beveiligd hebben. Vertalen we dat door naar oplossingen, dan betekent dat voor de een camerabewaking, al dan niet met thermische bewaking, en voor de ander een alarmsysteem, hang- en sluitwerk, eventueel aangevuld met camera’s.’


Geen standaardoplossing

Volgens Vandamme is er geen standaardoplossing voor het beveiligen van het agrarische bedrijf. Dat hangt van meerdere factoren af, zoals de verwachtingen van de ondernemer, het risico op insluiping of diefstal en de oplossing versus het budget, legt zij uit.

Als wij via Google Maps een ingang kunnen ontdekken, kunnen inbrekers dat ook

‘Accepteer je beweging op het omliggende terrein zoals bijvoorbeeld je weiland rond stallen of schuur? Als het antwoord daarop ‘nee’ is, start je de beveiliging daar. Dan ga je kijken of je (a) eventuele insluipers enkel in beeld wilt hebben of (b) dat je ook wilt worden gewaarschuwd als er iemand op je terrein loopt. Hier bepaal je welk cameraprincipe je gaat toepassen: regulier met IR-verlichting (a) of thermisch met detectie (b). Houd uiteraard ook het budget in de gaten, want de tweede oplossing kan wel eens enkele malen duurder uitvallen.’

Wil je meer in of rond de gebouwen kijken, dan adviseert All Right Security de reguliere camera’s, waarbij moet worden gekeken naar de aanwezige verlichting en welke verlichting er voor de camera’s wordt toegepast: IR of ColorVu. IR zorgt voor zwart/wit beeld in de nacht, maar tot op wel 80 meter; ColorVu zorgt voor wit licht, dus kleur beeld, maar op minder grote afstand.

De volgende stap is binnen het gebouw, aldus Vandamme. ‘Toegang tot een gebouw tegengaan kan door goed hang- en sluitwerk aan te brengen, maar je kunt nooit vermijden dat iemand alsnog binnenkomt. Een inbreker zal een deur of poort nu eenmaal anders behandelen dan de gebruiker. Het signaleren van ongeoorloofde toegang doen we door een alarmsysteem, al dan niet in combinatie met een alarmcentrale voor de opvolging. Wij voorzien sowieso in voldoende sirenes om afschrikking te realiseren.’


Sectorspecifieke behoeftes

Elke sector heeft zijn specifieke behoeftes voor het beveiligen van het terrein. In de veeteelt is, naast de algemene gebouwen en machines en trekkers, het reilen en zeilen in de stal van groot belang, zegt Vandamme. ‘Dat kan gaan om de wachtrij voor de melkrobot, het algemene beeld over de dieren of een camera speciaal voor de afkalving. Sommige sectoren hebben helaas ook te maken met ongewenste bezoeken. Dat vergt uiteraard weer een andere aanpak.’

In de akkerbouw gaat het vooral om het beschermen van trekkers en landbouwmachines met gps, in combinatie met een overzicht van gebouwen en opslag. ‘We zien ook vaak camera’s die de sorteermachines of lopende band in de gaten houden.’ In de glastuinbouw gaat het vaker over gebouwen, machines en kantoor. ‘Soms wordt dit alles aangevuld met camera’s in de kassen, voor een algemeen overzicht van de activiteiten.’Hoe goed je ook signaleert, de snelheid van een inbreker kan altijd nog voor schade zorgen. Zorg er daarom voor belangrijke zaken aanvullend te beschermen, zoals losse gps in een inbraakwerende kast, sleutels van voertuigen en trekkers in een sleutelkluis, een afgesloten gereedschappenruimte met goed hang- en sluitwerk of documenten in een brand- en inbraakwerende kast, adviseert Vandamme. Tot slot moet de technische alarmering niet uit het oog worden verloren, stelt zij. ‘Die valt uiteen in enerzijds het monitoren, signaleren en alarmeren van storingen en afwijkingen in bedrijfskritische processen via Octalarm en anderzijds het detecteren van hittebronnen, zoals in mesthopen of graansilo’s, met thermische camera’s.’


Google Maps

Wat wordt er vaak vergeten bij het beveiligen van een terrein? Die vraag is lastig te beantwoorden, omdat er zo’n grote verscheidenheid aan situaties bestaat, zegt Fabienne Vandamme. Er zijn twee zaken die ze vaak tegenkomt. ‘Er wordt meestal alleen gekeken naar de hoofdingang tot het terrein. Inbrekers kunnen ook via een landweg komen, via de achterzijde. Als wij dat via Google Maps kunnen ontdekken, kunnen zij dat ook. De inbreker zal zich altijd voorbereiden!’

Loodsen en schuren hebben vaak deurtjes aan de achterzijde, al dan niet voorzien van een goed slot. ‘De sleutel hangt meestal op de spijker naast de deur. In de praktijk betekent 10 deuren ook 10 verschillende sleutels en die draag je niet de hele dag bij je. Dat kun je eenvoudig oplossen door gelijksluitende cilinders toe te passen.’

En wat moet een agrarische ondernemer juist níet doen bij het beveiligen van zijn erf en gebouwen? Vandamme: ‘Een agrarisch bedrijf is een open structuur. Dat wil zeggen dat de ondernemer gewend is dat derden op het erf komen, ook wanneer hij er niet is. Dat is een hele uitdaging als je een terrein wilt beveiligen. Een eenduidig alternatief is er niet. Het is een ‘mind shift’ bij de agrariër dat je ook organisatorisch mogelijk zaken moet aanpassen. Dat is niet altijd even eenvoudig.’

Dé ultieme beveiligingstip voor een agrarisch bedrijf bestaat dan ook niet, besluit Vandamme. Een goede benadering voor het bepalen van de juiste maatregelen is wel een ‘ultieme tip’, zegt zij. ‘Het belangrijkste onderdeel hierin is een goede beoordeling van je risico’s, in volgorde van prioriteit. Wat wil je absoluut. Vervolgens bepaal je wat wenselijk is, maar de kosten moeten wel opwegen tegen de baten. Dan kom je op een punt waarop je zegt: mooi meegenomen, maar niet absoluut noodzakelijk. Hoe nauwgezetter je risico-inventaris is, hoe beter en efficiënter je oplossingen.’


Korting op aanschafprijs

LTO-leden kunnen voor al hun beveiligingsvraagstukken bij All Right Security terecht. Dit dynamische beveiligingsbedrijf voor de zakelijke markt is al jarenlang actief in de agrarische sector met beveiligingsoplossingen op maat. All Right Security geeft LTO-leden via LTO Ledenvoordeel advies, 10 procent korting op de aanschafprijs en zorgt voor de complete installatie van de apparatuur op het bedrijf. Geïnteresseerd in de beveiliging van je erf en/of gebouwen? Vraag een adviesgesprek aan bij Fabienne Vandamme via ltoledenvoordeel.nl/beveiligingssystemen.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »

Meer van LTO Ledenvoordeel

Lees ook

Meer artikelen van LTO Ledenvoordeel »

Artikelen over LTO Ledenvoordeel