Droogte in EU: graanhandel tempert verwachtingen

Vanwege de aanhoudende droogte tempert de Europese organisatie voor de graanhandel Coceral de verwachte graanproductie. Die is neerwaarts bijgesteld van 305,5 miljoen ton tot 296,7 miljoen ton in vergelijking met de prognose van drie maanden geleden. Wel is nog steeds sprake van exportgroei.

Droogte+in+EU%3A+graanhandel+tempert+verwachtingen
© Burt Sytsma

Coceral noemt de huidige droogte in de noordelijke helft van de Europese Unie (EU) als belangrijkste oorzaak van de lagere verwachtingen, vooral in Zweden, Denemarken en de Baltische staten. De vooruitzichten voor Duitsland en Spanje zijn ook verlaagd, omdat de recente regenval te laat kwam voor tarwe en gerst. Voor zachte tarwe begint de verwachting bij 142,4 miljoen ton (maart: 144,5 miljoen ton). Gerst zal naar verwachting 56,6 miljoen ton zijn (maart: 59,6 miljoen ton).

Voor Spanje, dat ook wordt geplaagd door droogte, toonde de voorspelling van maart een graanoogst van 20 miljoen ton, nu is die verwachting slechts 12 miljoen ton. Gewasgroei moet vooral beschikbaar zijn voor Hongarije (+5 miljoen ton) en ook Frankrijk (+3 miljoen ton), Italië (+2 miljoen ton) en Roemenië (+3 miljoen ton).


Buitenlandse handel

De meest recente EU-cijfers over de buitenlandse handel zijn bemoedigend. De uitvoer van landbouw- en levensmiddelenproducten liet over de maand februari een stijging zien van 33 procent tot 5,4 miljard euro. Daaruit blijkt dat de totale EU-uitvoer 10 procent boven die van een jaar geleden ligt. Tegelijkertijd daalde de EU-invoer voor de derde maand op rij tot 13,3 miljard euro, zo maakte de Europese Commissie bekend.

De belangrijkste producten voor de exportgroei waren bereidingen op basis van granen, fruit en noten en zuivelproducten. Bovendien heeft de EU haar graanexport naar Noord- en Sub-Sahara Afrika in de eerste twee maanden van dit jaar met nog eens 768.000 ton verhoogd ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer