Droogte neemt toe, neerslagtekort bijna 100 millimeter

De droogte neemt toe. Het neerslagtekort is hierdoor, ondanks een extreem natte lente, opgelopen tot bijna 100 millimeter. Die grens wordt donderdag bereikt.

Droogte+neemt+toe%2C+neerslagtekort+bijna+100+millimeter
© APA

Het neerslagtekort is nu ruim 98 millimeter. Dagelijks verdampt op vrij zonnige en warme dagen ongeveer 4 millimeter. Dat betekent dat donderdag de grens van 100 millimeter neerslagtekort wordt gepasseerd, meldt weersite Weeronline.

Van grote droogteproblemen is nog geen sprake, maar als er de komende weken ook nauwelijks of geen regen valt, moeten er steeds meer maatregelen worden genomen zoals beregeningsverboden. Het Flevolandse waterschap Zuiderzeeland verhoogt het waterpeil met 10 centimeter, zodat boeren, natuurclubs en sportverenigingen water kunnen blijven gebruiken.


Geel gras

Op de hogere zandgronden begint grasland al geel te worden. De verwachting is dat komende weken de grondwaterstanden verder dalen en de meeste zandgronden verdrogen.

Ook de rivierstanden lopen sinds half mei terug. Zo zijn de rivierstanden van de Rijn en de Maas gedaald tot iets onder het langjarig gemiddelde. Naar verwachting nemen ook deze geleidelijk verder af, maar van problematische rivierstanden is voorlopig nog lang geen sprake.


Of het dit jaar ook zo'n extreem droge zomer wordt, ligt aan hoeveel neerslag er de komende maanden valt. De komende tijd is het nog vaak droog en zonnig, waardoor het neerslagtekort flink op zal lopen, meldt Weeronline. Vanaf halverwege juni neemt volgens de seizoensmodellen de wisselvalligheid mogelijk iets toe.

Dit zal voornamelijk om buien gaan die vaak ook nog eens alleen plaatselijk vallen. Dit betekent dat het neerslagtekort hoogstwaarschijnlijk niet zal afnemen, maar dat de stijging minder snel zal verlopen. Van een echt natte periode lijkt zeker geen sprake en een daling van het neerslagtekort dus ook niet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer