'Trots en schaamte liggen dicht bij elkaar'

Met lovende woorden over 'onze' agrarische sector opende minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof het Holland Paviljoen op de Grüne Woche in Berlijn. Terecht natuurlijk, want er is een hoop om trots op te zijn. Toch steekt het als de minister de sector in het buitenland beter verkoopt dan in eigen land.

%27Trots+en+schaamte+liggen+dicht+bij+elkaar%27
© Dirk Hol

En extra wrang is het, als je je realiseert dat landbouwminister Piet Adema op datzelfde moment met spoed terugvliegt naar Den Haag om de Kamer uitleg te geven over het uitstel van de mestregels. Brussel staat dat uitstel niet toe.

Dat trots en schaamte dicht bij elkaar liggen, blijkt ook uit de keuze om de presentatie van de exportcijfers van de landbouw dit jaar niet te koppelen aan de Grüne Woche. Al jaren zien we de Nederlandse landbouw een substantiële bijdrage leveren aan de nationale handelsbalans. Iets waar we met z'n allen trots op moeten zijn, maar waarvoor we ons volgens sommigen blijkbaar moeten schamen. Lariekoek en apekool.

Ergens is het beeld ontstaan dat het om kilo's geproduceerd product gaat en niet om waar het écht over gaat, namelijk de exportwaarde. Want kijk je naar producten, dan valt meteen op dat we op papier de op een na grootste exporteur van avocado's zijn en nummer 3 in de export van mango's. Ik ben nog op zoek naar Nederlandse producenten. De vijfde grootste handelshaven in de wereld, die zorgt voor dergelijke merkwaardige statistieken, was echter zo gevonden.

Er moet eens goed worden gekeken naar wat export precies betekent binnen de Europese context

Thijs Rompelberg, bestuurslid LTO Nederland

Bovendien moet eens goed worden gekeken naar wat export precies betekent binnen de Europese context. Onze groenten, bloemen, zuivel en vlees blijven immers grotendeels binnen 650 kilometer van Nederland.

Inderdaad allemaal zaken waar de minister met trots over kan praten. Als je dan die prachtige sector in eigen land geen haalbare, betaalbare en realistische doelen stelt en niet de kans biedt die vanuit de eigen innovatiekracht op te pakken, mag je je diep schamen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer