CZAV betaalt recordbedrag uit via nakorting

Coöperatie CZAV betaalt over boekjaar 2021/2022 een nakorting van 3 miljoen euro aan leden en klanten. Dat is een recordbedrag.

CZAV+betaalt+recordbedrag+uit+via+nakorting
© Twan Wiermans

Het bestuur van de coöperatie spreekt van een bijzonder hectisch boekjaar, dat op 30 september werd afgesloten. 'Door de oorlog in Oekraïne was er veel onzekerheid over voldoende beschikbaarheid van meststoffen en brandstoffen. Die onzekerheid nam heel serieuze vormen aan toen de productie door een aantal fabrikanten werd teruggeschroefd en een aantal mijnen niet meer toegankelijk was', blikt het bestuur van CZAV terug in een persbericht. Het zekerstellen van de beschikbaarheid was voor de coöperatie afgelopen jaar een van de hoofdactiviteiten.

Ook de prijzen voor gewasbeschermingsmiddelen en veevoeders stegen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. 'Bij het wegvallen van diverse gewasbeschermingsmiddelen komen daar vaak dure alternatieven voor in de plaats. Dat resulteert in een pittige kostenstijging voor de boer', stelt CZAV. 'Tegelijkertijd hebben telers wel kunnen profiteren van de sterk gestegen vraag naar granen en de bijbehorende prijsverhoging.'


De sterke stijging op de meststoffenmarkt heeft uiteindelijk wel voor een ruime marge bij CZAV gezorgd. Daarom werd in mei al een prijscompensatie van 2 miljoen euro aan de klanten uitbetaald. In december vindt dat nogmaals plaats, met een bedrag van 1 miljoen euro. In totaal wordt daarmee een recordbedrag van 3 miljoen euro uitbetaald over boekjaar 2021/2022.

De jaarcijfers van CZAV worden begin volgend jaar gecommuniceerd naar de leden en op de Algemene Ledenvergadering van vrijdag 3 februari besproken. Dan zal ook vooruit worden gekeken. 'De onzekerheden zijn nog niet geweken', meldt de coöperatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer