CZAV draait financieel goed in extreem jaar

De geconsolideerde omzet van CZAV en haar deelnemingen is in het boekjaar 2021-2022 van 474 miljoen euro gestegen naar 648 miljoen euro. De grotere omzet resulteerde in een resultaat na belastingen van 15,3 miljoen euro. Dat was vorig jaar nog 6,4 miljoen euro.

CZAV+draait+financieel+goed+in+extreem+jaar
© ZLTO

De landbouwcoöperatie spreekt over een bijzonder resultaat in een extreem jaar met sterk oplopende prijzen en onrust op de markt vanwege de oorlog in Oekraïne. In de algemene ledenvergadering op vrijdag 3 februari geeft CZAV een toelichting op de jaarcijfers met ook een terugblik op het afgelopen boekjaar.

De grotere omzet van CZAV is toe te schrijven aan de hogere prijzen in de meeste productgroepen. Maar ook melden de coöperatie en haar deelnemingen groeiende afzetvolumes voor onder meer granen, meststoffen en zaden. Volgens CZAV is het dankzij de sterke financiële buffer gelukt om voldoende kunstmest in voorraad te nemen. De extra marge die dit opleverde, is later gecorrigeerd op de kunstmestprijzen.

Naast kunstmest meldt de coöperatie dat de afzet van organische meststoffen tot een recordhoogte stijgt van 854.000 ton ten opzichte van 700.000 ton een jaar eerder. Van het resultaat is in totaal 6 miljoen euro terugbetaald aan de boerenklanten. Verder realiseerde CZAV in de graanpool een historische hoge prijs met 265,50 euro per ton voor maaltarwe.


Investeren in teeltkennis

In de visie van CZAV is de transitie in de landbouw een van de aandachtspunten. De coöperatie stelt dat de leden het beste kunnen worden ondersteund door te investeren in kennis. Dit om de regelmatig wijzigende wet- en regelgeving te kunnen implementeren op de landbouwbedrijven. De focus van CZAV ligt met name op het ontwikkelen en toepassen van teeltkennis samen met de partners van CropSolutions.

Over de ontwikkeling in deelnemingen schrijft CZAV dat er kansen zijn op de Belgische markt. Dankzij een intensieve samenwerking is daar nu een volledige dekking gerealiseerd in distributie en collectie. Ook in Nederland laten de deelnemingen volgens CZAV goede omzetcijfers zien in het boekjaar 2021-2022.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer