Subsidieregeling stikstofreductie noordelijke melkveebedrijven open

Melkveehouders uit Drenthe, Friesland en Groningen die de stikstofuitstoot in hun bedrijf willen verminderen, kunnen vanaf woensdag hiervoor subsidie aanvragen via het subsidieloket van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Subsidieregeling+stikstofreductie+noordelijke+melkveebedrijven+open
© Lely

Het Rijk heeft in totaal 55 miljoen euro voor de Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie beschikbaar gesteld, als onderdeel van de versnellingsaanpak. De provincies willen hiermee de stikstofdepositie laten afnemen en daarmee ook de neerslag op overbelaste Natura 2000-gebieden. De regeling loopt tot eind volgend jaar.

De subsidie is aan te vragen voor advies (tot 100 procent van de kosten) over het verminderen van de stikstofuitstoot van een melkveebedrijf, bijvoorbeeld hoe het bedrijf de koeien langer in de wei kan laten lopen of hoe het eiwitgehalte in het voer te verlagen. Daarnaast gaat het om maatregelen en investeringen (80 procent van de kosten, tot maximaal 60.000 euro) die de ammoniakemissie uit de stal verminderen, bijvoorbeeld met een mestrobot, het schoonsproeien van stalvloeren en het werken met magnesiumchloride op de stalvloer.

De verwachte reductie van de stikstofuitstoot per bedrijf is zo'n 20 procent. Dit komt volledig ten goede aan de natuur, geven de provincies aan. Zij vinden het van groot belang dat maatregelen goed gemeten en gevalideerd worden, zodat deze mee kunnen tellen in de stikstofopgave. Daarmee draagt de investeringsregeling bij aan de doelen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarbij richt het Rijk zich op de piekbelasters en op de verschillende sectoren om de uitstoot van stikstof te verlagen. De provincies richten zich erop om in samenspraak met de gebieden tot een aanpak te komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer