Kritiek BBB, VVD en CDA op gebiedsprogramma Noord-Holland

BoerBurgerBeweging (BBB) in Noord-Holland is kritisch over de plannen die de provincie heeft voor het landelijk gebied. Ook VVD en CDA missen zaken in de conceptstartversie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG).

Kritiek+BBB%2C+VVD+en+CDA+op+gebiedsprogramma+Noord%2DHolland
© Bert Hartman

Veel andere partijen waren positiever bij een eerste bespreking in Provinciale Staten over het PPLG. Daarin wordt onder meer aangestuurd op kringlooplandbouw, natuurverbetering en 1.400 hectare nieuw bos. BBB-Statenlid Gert Vendrig vroeg zich af of er met de 'focus op uitbreiding van de natuur' geen landbouwgrond verdwijnt.

Verder mist hij het 'beloofde perspectief' voor landbouwbedrijven en ziet hij veel tijdsdruk voor agrarisch ondernemers op de aanpassing van de bedrijfsvoering. Met anderen zette hij ook vraagtekens bij de gevolgen van de voorgestelde verhoging van het waterpeil. Verkiezingswinnaar BBB is bezig een nieuw provinciebestuur te vormen met VVD, GroenLinks en PvdA. Punten uit het PPLG liggen nog op de onderhandelingstafel, aldus Vendrig. Hij kon nog niet zeggen of zijn partij uiteindelijk voor gaat stemmen.


Inspraak gemist

Onder meer VVD en CDA vroegen meer aandacht voor en inspraak van bloembollen- en veredelingsbedrijven, boeren en tuinders. Die geluiden waren ook te horen vanuit ondernemers en hun brancheorganisaties. Partijen als GroenLinks, PvdA, D66, SP, 50Plus en Partij voor de Dieren spraken overwegend positief over het conceptprogramma, evenals natuur en -milieuorganisaties. PVV en Forum voor Democratie hadden er geen goed woord voor over.

Gedeputeerde Esther Rommel (VVD) voor Natuur, Landschap, Grond, Bodemdaling en Stikstof verzekerde dat er al wel veel is overlegd met de landbouw- en bollensector. En dat er ook nog veel ruimte is voor input van belanghebbenden. BBB toonde zich blij met die toezegging.


Landbouwakkoord

De plannen worden sowieso nog aangepast, ook omdat er landelijk nog een Landbouwakkoord moet worden gesloten. De definitieve versie stelt de provincie naar verwachting eind dit jaar of begin 2024 vast. Daarover moet dan in het voorjaar worden besloten. De provincie schat 1,2 miljard euro nodig te hebben om het programma uit te voeren. De rijksoverheid denkt eerder aan 800 miljoen euro.

Uit een uitgebreide raadpleging van stedelijke en plattelandsinwoners in Noord-Holland blijkt dat zij er veel belang aan hechten dat de provincie zorgt voor betere natuur en minder vervuiling. Zij adviseren dat agrarisch ondernemers moeten worden geholpen bij de overgang naar een nieuwe manier van werken. Maar bijvoorbeeld de bollenvelden zouden moeten blijven zoals ze zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer