Noord-Brabant vraagt grote hap uit transitiefonds: 8 miljard euro

Provincie Noord-Brabant denkt 8 miljard euro nodig te hebben voor de stikstof- en natuurherstelaanpak in de provincie. Daarvoor is landelijk zo'n 24,3 miljard euro beschikbaar. De provincie werkt nog aan het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG).

Noord%2DBrabant+vraagt+grote+hap+uit+transitiefonds%3A+8+miljard+euro
© Twan Wiermans

In Den Bosch vond vrijdag een informatiesessie plaats waar Provinciale Staten van Noord-Brabant zijn geïnformeerd over de stand van zaken van het PPLG. In de provincie ligt de eerste prioriteit bij het terugdringen van de uitstoot van stikstof en broeikasgassen.

Eerder al gaven andere provincies aan een flinke hap van het fonds nodig te hebben om aan de doelstellingen op het gebied van stikstof en natuurherstel te kunnen voldoen. Zo vraagt Friesland 4,5 miljard euro, Overijssel 5 miljard en Noord-Holland 1,2 miljard. Met de vraag van Noord-Brabant om 8 miljard zou het volledige budget al vrijwel opgesnoept zijn door deze provincies.


Andere provincies moeten nog met een beraming komen, al heeft Gelderland aangegeven niet voor de gestelde deadline van 1 juli een PPLG in te kunnen dienen. Daarbij gaat het overigens om conceptversies. Mede omdat er nog geen Landbouwakkoord is en er nog nergens in de provincies een nieuwe coalitie is gevormd, wordt een definitieve versie van het PPLG pas begin 2024 verwacht door het Rijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer