Rechter verbiedt Utrecht op te treden tegen omgekeerde vlaggen

Provincie Utrecht mag een boer uit Baarn niet opdragen acht omgekeerde vlaggen weg te halen die hij sinds vorig jaar in zijn weiland langs de A1 heeft staan. Het recht op de vrijheid van meningsuiting mag niet op deze manier beperkt worden. Dat oordeelde de voorzieningenrechter van rechtbank Midden-Nederland dinsdag.

Rechter+verbiedt+Utrecht+op+te+treden+tegen+omgekeerde+vlaggen
© Marcel Berendsen

De Utrechtse ondernemer hing vorig jaar acht vlaggen op de kop in zijn land langs de snelweg tussen Baarn en Amersfoort. In april verzocht de provincie hem deze vlaggen te verwijderen. Als hij dat niet zou doen, zou hij een dwangsom krijgen van 1.000 euro per week. De omgevingsverordening van de provincie verbiedt het plaatsen van vlaggen, om zo het landschap te beschermen.

De boer maakte bezwaar bij de provincie en vroeg de voorzieningenrechter de last onder dwangsom te schorsen totdat provincie Utrecht een beslissing neemt over dat bezwaar.

De vlaggen die werden gebruikt uit onvrede tegen onder andere het stikstofbeleid worden volgens de rechter beschermd door het recht op de vrijheid van meningsuiting. Dit is vastgelegd in de Grondwet en het Europese Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens.


In strijd met grondwet

Volgens de rechter is het vlaggenverbod van de provincie in strijd met de grondwet. Het provinciale vlaggenverbod gaat niet over de inhoud van de mening die met een vlag wordt geuit. Het is bijvoorbeeld niet zo dat regenboogvlaggen wel, maar omgekeerde Nederlandse vlaggen niet zijn toegestaan. Het vlaggenverbod geldt voor het gehele grondgebied van de provincie buiten de dorpen en steden. Het gevolg daarvan is dat een vlag als middel om je mening te uiten feitelijk geen betekenis meer heeft, geeft de rechter aan.

De voorzieningenrechter vindt bovendien dat de provincie in dit geval geen goede afweging heeft gemaakt over de inperking van de vrijheid van meningsuiting. Dat de vlaggen een tijd lang zijn gedoogd is geen goede reden om nu wel op te treden. In de uitspraak staat dat er geen proportionele verhouding is tussen de wens om het waardevolle landschap te beschermen aan de ene kant en het inperken van de vrijheid van meningsuiting aan de andere kant, stelt de voorzieningenrechter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer