Boerenproef met composteren van Gronings bermgras

Drie Groningse boeren gaan aan de slag met het composteren van bermgras. Het bermmaaisel, dat wordt gezien als groenafval, verwerken ze tot een hoogwaardig eindproduct voor bodemverbetering.

Boerenproef+met+composteren+van+Gronings+bermgras
© Janny Kooistra

De proef waaraan de drie agrariërs meedoen, is een initiatief van de Kringloopcoöperatie Groninger Kleischil in oprichting, onderdeel van de agrarische natuurvereniging Collectief Midden Groningen (CMG). De meters brede bermen liggen tussen Uithuizen en de Eemshaven en zijn van gemeente Het Hogeland, eveneens deelnemer aan het project. Ook provincie Groningen is erbij aangehaakt.

Beide overheden zijn positief over de pilot en willen meewerken aan deze wijze van circulair werken. 'De belangrijkste stap die we moesten zetten, is dat bermmaaisel juridisch niet meer wordt gezien als afval, maar als grondstof of zogeheten voortgezet gebruik', zegt projectleider Janny Kooistra van CMG. 'Nu we daar groen licht voor hebben, kunnen we aan de slag om van lokaal bermmaaisel hoogwaardige compost te maken. Het past bij de doelstelling van onze coöperatie om met de aangesloten boeren de kringloop in de eigen regio meer te sluiten.'


Op de bult

In juli wordt het gemaaide bermgras op de bult gereden. Een loonwerker verzorgt het omzetten en bijmengen. 'Hoe meer ik me in de compostproef verdiep, hoe enthousiaster ik erover word', zegt akkerbouwer Gerben van der Steeg uit Zuurdijk, een van de deelnemers aan de pilot. 'Het is goed voor de bodem: voor de bewerkbaarheid, het waterbergend vermogen en je krijgt meer organische stof.' De compostbult bestaat niet alleen uit gras. Er komt ook rietmaaisel en een beetje stro, (schapen)mest en aaltjesvrije grond van eigen land doorheen.

Van der Steeg staat er in het project niet alleen voor. 'Gelukkig krijg ik begeleiding bij het hele traject en wordt alles berekend.' Een loonwerker uit het naburige Lauwerzijl zorgt bij hem voor het omzetten van de bult met een composteringsmachine. 'De machine rolt het kleed op en mengt het gras met een vijzel met andere producten, ook om er zuurstof in te brengen. In het begin gebeurt dat dagelijks.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer