Compost maakt perceel minder droogtegevoelig

Medewerkers van loonbedrijf Hartlief-Lammers in het Drentse Donderen strooiden de voorgaande twee weken compost op hun eigen akkerbouwpercelen voor bodemverbetering. Met een shovel laden zij de meststrooier met de compost die op het perceel geleverd is. Na het strooien wordt het composteerde organisch materiaal direct ingewerkt met een cultivator.

Compost+maakt+perceel+minder+droogtegevoelig
© Koos v.d. Spek

'In het weekend zijn we uitgeregend of uitgesneeuwd eigenlijk', zegt Martin Hutten, planner en werkverdeler bij het loonbedrijf met een eigen akkerbouw- en veehouderijtak. 'Maar daarvoor waren de omstandigheden wel enige tijd goed genoeg om compost uit te rijden. Als het weer het toelaat, gaan we de komende weken weer verder.'

Hutten meldt dat het bedrijf jaarlijks op vrijwel alle akkerbouwpercelen voorafgaand aan de teelt van zetmeel- en consumptieaardappelen, mais of suikerbieten zo'n 10 ton compost per hectare aanvoert. 'We proberen door de stelselmatige aanvoer van humus continu de bodem te verrijken. Naast compost gebruiken we daarvoor ook andere organische materialen, zoals onder meer grasmaaisel uit natuurgebieden hier in de buurt.'


Duidelijk positieve effecten

De onderhoudsgift is volgens Hutten vooral van toegevoegde waarde om de akkerbouwpercelen minder gevoelig te maken voor de droogte. 'Het is bekend dat meer humus in de bouwvoor ervoor zorgt dat de grond het vocht langer vast kan houden. We zien in droge groeiseizoenen duidelijk de positieve effecten van de consequente aanvoer van organische stof.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer