Amerikanen plannen fabriek voor 'groene kunstmest' in Moerdijk

Amerikanen willen een fabriek voor groene kunstmest bouwen op industrieterrein Moerdijk in Noord-Brabant. De totale investeringen kunnen oplopen tot 400 miljoen euro. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Amerikanen+plannen+fabriek+voor+%27groene+kunstmest%27+in+Moerdijk
© Dirk Hol

Het Amerikaanse Pure Green Agriculture gaat de grondstof klimaatneutraal winnen uit organisch afval zoals dierlijke mest.

Pure Green produceert met gepatenteerde technologie in bioreactoren nitraat uit de mest van kippen, varkens en koeien en uit organisch afval van de voedselindustrie. Mestverwerker BMC Moerdijk, Slibverwerking Noord-Brabant, Van Iperen International/Green Switch en het Franse Air Liquide willen in dit project samenwerken met het Amerikaanse bedrijf.


Circulaire voedselproductie

Het hergebruik van stikstof is volgens de onderneming 'een stap naar volledig circulaire voedselproductie'.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema lobbyt al jaren voor groene kunstmest uit mest als vervanger voor kunstmest. Ook landbouwminister Piet Adema bepleit dit in de Europese Unie.

Boeren betalen in Nederland nu volgens Pure Green zo'n 13,50 per ton om het digestaat, het restproduct uit biogasinstallaties, van hun overtollige mest op het land te verspreiden. Als Pure Green alle stikstof in de vorm van nitraat uit dit digestaat haalt, dalen die kosten naar 8 euro per ton, stelt het bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer