Meeste provincies denken deadline gebiedsplannen te halen

In tegenstelling tot Gelderland denken de meeste provincies wel voor 1 juli een concept van hun plannen voor het landelijk gebied te kunnen indienen bij het kabinet. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. Het voorlopig uitblijven van een Landbouwakkoord zorgt in de provincies voor onduidelijkheid over hoe ze hun plannen voor gezonde natuur, schoon water en schone lucht vorm moeten geven.

Meeste+provincies+denken+deadline+gebiedsplannen+te+halen
© Dirk Hol

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof wil uiterlijk 1 juli van de twaalf provincies horen hoe hun Provinciaal Programma Landelijk Gebied er in hoofdlijnen uitziet. Het stikstofbeleid is daar onderdeel van. Gelderland, de provincie met de grootste landbouw- en stikstofopgave, liet zaterdag weten de deadline niet te halen omdat cruciale informatie van het Rijk ontbreekt, zoals een landbouwakkoord en een regeling voor de piekbelasters.

Andere provincies zijn van plan voor 1 juli een conceptversie in te dienen. 'Deze versie zal nog niet alle doelen van het nationale maatregelenpakket bevatten en er zullen de komende jaren meerdere versies volgen', zegt een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland.


Ook de provincie Zeeland 'gaat voorlopig nog wel uit van 1 juli', aldus een woordvoerder. 'Wij zien het gebiedsprogramma 1.0 als een belangrijke mijlpaal in de Zeeuwse stikstofaanpak, maar het is nog geen eindstation.' Utrecht laat weten dat het plan dat voor 1 juli wordt ingeleverd meer op hoofdlijnen zal zijn dan aanvankelijk was verwacht.


Plannen voor nu, straks en later

Fryslân heeft een conceptversie van het Fries Programma Landelijk Gebied gemaakt, met een onderverdeling in plannen voor nu (tot 2025), straks (2026-2035) en later. 'We hebben gedaan wat we nu kunnen doen. Het is nog wachten op Den Haag.' Flevoland noemt het een uitdaging om het gebiedsprogramma voor 1 juli klaar te hebben. 'De materie is nogal complex en de spelregels vanuit het Rijk zijn in beweging', zegt een woordvoerder.

Noord-Brabant gaat er ook van uit dat de deadline van 1 juli wordt gehaald. Maar omdat er nog veel onduidelijk is, blijft het programma volgens een woordvoerder nog een 'houtskoolschets'.

In Noord-Holland buigen Provinciale Staten zich volgende maand over een conceptversie. Mogelijk kan er voor 1 juli een voorlopige tekst naar Den Haag worden gestuurd, een deadline die de provincie eerder 'zeer krap' noemde. Drenthe, Groningen en Overijssel laten weten uiterlijk 1 juli de eerste versie van het gebiedsprogramma in te dienen. Ook Limburg heeft de intentie dit te doen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer