Agrarische collectieven komen met leidraad gebiedsoffertes

Drie noordelijke agrarische collectieven hebben een leidraad gebiedsoffertes opgesteld. Zij beschrijven welke maatschappelijke diensten op het gebied van agro, natuur, milieu, water en klimaat ze kunnen leveren, hoeveel budget hiervoor nodig is en hoe overheden en agrariërs gezamenlijk de uitvoering hiervan vorm kunnen geven.

Agrarische+collectieven+komen+met+leidraad+gebiedsoffertes
© Tienke Wouda

De leidraad biedt een stappenplan om te komen tot een aanbod vanuit het gebied. Afrekenbaar, bindend en interessant voor alle partijen. 'Wij zien grote kansen om in het werkgebied van de Noardlike Fryske Wâlden maatschappelijke diensten te leveren', zegt voorzitter Albert van der Ploeg van de Noardlike Fryske Wâlden.

Zo willen de collectieven aan de slag met het aanplanten van bomen in bestaande houtwallen om meer CO2 vast te leggen en de biodiversiteit te vergroten. 'Ook kunnen we het kunstmestgebruik en de aanvoer van krachtvoer terugbrengen en meer water vasthouden op het boerenland om verdroging en verzilting tegen te gaan', geeft Van der Ploeg aan. 'Die diensten kunnen we met behulp van de leidraad op waarde zetten en uitvoeren.' De leidraad is gemaakt samen met de collectieven Groningen West en Midden-Groningen


Uitgebreide verkenning

In het afgelopen halfjaar voerden de drie collectieven een uitgebreide verkenning uit, samen met de provincies Fryslân en Groningen, waterschap Noorderzijlvest, het ministerie van LNV, de AgroAgenda Noord-Nederland en bureau Wing. Ze inventariseerden wat er op de gebieden afkomt, zoals het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarnaast brachten ze in kaart wat de agrarische sector in het gebied kan en wil leveren en hoe de maatschappelijke vraag en het lokale aanbod bij elkaar kunnen worden gebracht.

De partijen gaan nu aan de slag om daadwerkelijk tot gebiedsoffertes te komen. Er wordt ook gekeken hoe de offertes samen op kunnen lopen met de Provinciale Programma's voor het Landelijk Gebied. De ambitie is om begin 2024 een eerste offerte aan te bieden aan de provincies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer