België steeds belangrijkere speler in mozzarella

Belgische zuivelbedrijven produceerden in 2022 zo'n 9 procent (6.000 ton) meer mozzarella dan in 2021. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. De productie van geitenkaas steeg met 33 procent, maar met 9.800 ton blijft het productieaandeel hiervan in de totale zuivelproductie beperkt.

Belgi%C3%AB+steeds+belangrijkere+speler+in+mozzarella
© Milcobel

De productiestijging van mozzarella is te verklaren door investeringen die in de afgelopen periode zijn gedaan in België om deze productie op te voeren. In West-Vlaanderen heeft zuivelcoöperatie Milcobel een grote fabriek in Langemark waar van koemelk mozzarella wordt gemaakt. Het bedrijf opende op 11 mei een 'Mozzarella Experience Centre'. Zuivelonderneming Laiterie des Ardennes startte in 2021 in het Waalse Baudour met de productie van mozzarella. Binnen de kaascategorie is mozzarella het belangrijkste product met een aandeel van 63 procent.

De Belgische totale productie van kaas met koemelk blijft op ongeveer gelijk niveau, maar er zijn wel verschuivingen te zien. Waar de productie van mozzarella toenam in 2022, daalde die van Gouda-kaas juist met 7 procent (2.000 ton). In 2022 is zo’n 109.500 ton kaas geproduceerd in België, waarvan 96.500 ton natuurkaas.In vijf jaar tijd is de productie van natuurkaas in België toegenomen met 45 procent en die van geitenkaas met 9 procent. Voor de productie van 9.800 ton geitenkaas werd 75 miljoen liter melk ingezameld. Een belangrijk deel van deze geitenmelk komt uit het buitenland. Het aandeel Belgische geitenmelk in de Belgische geitenkaasproductie bedraagt 46 procent.

In de afgelopen vijf jaar was er in België verder een stijging te zien in de productie van mageremelkpoeder (24 procent), verse boter (15 procent) en verse zuivelproducten (7 procent).


Melkproductie gedaald

In de totale Belgische zuivelproductie blijven consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten de belangrijkste categoriën. De productie van consumptiemelk daalde in deze periode met 4 procent. In 2022 bedroeg de totale productie van consumptiemelk (chocomelk en vitamineerde melk inbegrepen) 818 miljoen liter.

Bij de consumptiemelk wordt halfvolle melk het meest geproduceerd, al is de productie met 9 procent gedaald in vergelijking met de afgelopen vijf jaar. Opvallend is de stijging van karnemelk met 16 procent in vijf jaar tijd.


Desserts in trek

Verse zuivelproducten als yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserts staan qua grootte op plek 2 in de Belgische zuivelproductie met een totaal productievolume van 683 miljoen liter. De productie in deze categorie is in vijf jaar tijd met 7 procent gegroeid. Die van toetjes steeg met 15 procent, van yoghurt met 8 procent en van room ook met 8 procent. De productie van consumptieijs daalde in deze periode met 6 procent.

In de melkpoederproductie is een stijging te zien van 4 procent die vooral komt door de hogere productie van de mageremelkpoeders met 27 procent in 2022. De productie van vollemelkpoeder daalde in 2022 juist met 33 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer