Natuurherstelwet ook in Europarlement omstreden

Niet alleen in Nederland, maar ook in steeds meer andere EU-landen wordt aangedrongen op aanpassingen van de omstreden nartuurherstelwet, zelfs tot in het Europees Parlement.

Natuurherstelwet+ook+in+Europarlement+omstreden
© Europese Unie

In een debat over verduurzaming van de landbouw steunden tientallen Europarlementariërs woensdag de oproep van Esther de Lange (CDA) om de natuurherstelwet van de Europese Commissie 'terug naar de tekentafel' te sturen.

Afgelopen weekeinde hebben zich in meerdere EU-landen, waaronder Oostenrijk, Ierland en Kroatië, politici achter die oproep geschaard. Eerder drongen ministers van enkele Midden-Europese landen al aan op uitstel. Doordat de christendemocraten er woensdag in het Franse Straatsburg vanaf zagen een resolutie in te dienen, is er nog niet over gestemd. De kans bestaat dat dat in de komende maanden nog wel kan gebeuren.


Opvallend was dat niet landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski het beleid van de Europese Commissie verdedigde, maar vicevoorzitter Mairead McGuinness. Toen Wojciechowski na het debat aan de vergadertafel aanschoof voor het volgende agendapunt, leverde hem dat een woedende uitval van EVP-fractievoorzitter Manfred Weber op, die het 'onaanvaardbaar' noemde.


Nog een heikel onderwerp

Het is niet duidelijk of de landbouwcommissaris zelf had besloten om de verdediging van de Green Deal over te laten aan McGuinness of dat hij op aandringen van de Europese Commissie wegbleef. Ook Klimaatcommissaris Frans Timmermans nam niet aan het debat deel. Wel is daarmee nog duidelijker geworden dat behalve de reductievoorstellen voor chemische gewasbescherming nu ook de natuurherstelwet een heikel onderwerp is geworden in de Europese milieu- en landbouwpolitiek.

Momenteel proberen landbouwministers en EU-politici uit verscheidene landen nog compromissen en aanpassingen te zoeken, omdat alleen nog maar op een beperkt aantal onderdelen zich een meerderheid aftekent. Dat doet zich niet alleen voor in de landbouwcommissie van het Europees Parlement en in de Landbouwraad, maar ook in de milieucommissie en onder milieuministers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer