Edwin Michiels vicevoorzitter werkgroep Milieu bij Copa-Cogeca

LTO-bestuurder Edwin Michiels is op 18 oktober benoemd tot vicevoorzitter van de werkgroep Milieu in Copa-Cogeca, de Europese koepelorganisatie voor agrariërs.

Edwin+Michiels+vicevoorzitter+werkgroep+Milieu+bij+Copa%2DCogeca
© Maartje van Berkel

Voor LTO betekent de benoeming van Michiels een versterking van haar Europese lobby. Natuur-, klimaat- en energiebeleid vanuit Europa drukt een steeds grotere stempel op de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw en daarom wil LTO daar kort op zitten. Sinds 2021 is Michiels als portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie bij LTO Nederland aan de slag met deze dossiers.


'De Europese Unie krijgt steeds meer invloed op de toekomst van boeren en tuinders', legt Michiels uit. 'Vergaande ambities en wetgeving uit Brussel op het gebied van klimaat, energie, milieu, natuur, bodem en water leggen de ontwikkeling van de agrarische sector in Nederland steeds verder aan banden. We zien nu al dat Nederland vastloopt in te strikte zelfopgelegde milieuwetgeving. Het is belangrijk dat daar binnen onze Europese koepel Copa-Cogeca continu aandacht voor is.'


Speerpunten

LTO zet zich in Europa in voor werkbaar klimaat- en milieubeleid dat 'is gebaseerd op feiten en niet op emoties'. Een gezond milieu en klimaat zijn ook voor boeren en tuinders van groot belang. Michiels: 'Effectief beleid kan, mits boeren en tuinders daarin centraal staan, hieraan bijdragen. Met de ruimte en juiste financiële prikkels kunnen zij lokaal en regionaal passende maatregelen treffen.'

Meerdere studies, zowel Europese als Amerikaanse, wijzen erop dat de in Europa behaalde klimaatwinsten zullen weglekken naar het buitenland. Als er in Europa minder wordt geproduceerd, dan zal er meer landbouwgrond buiten de Europese Unie (EU) nodig zijn om tekorten te compenseren.

'We moeten waakzaam zijn voor de impact die het voorgestelde EU-beleid heeft op de land- en tuinbouw en onze Europese voedselautonomie. Bij de uitwerking van Green Deal-beleid is een scherpe blik op de Europese voedselproductie vereist, met wetenschappelijke onderbouwing van politieke doelen en een nieuwe appreciatie van voedsel als strategisch belang in een autonoom Europa op het wereldtoneel', zegt Michiels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer