Organisaties vragen aandacht voor probleem zwerfafval

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), COV (vleessector), V&L (transportsector) en KNMvD (dierenartsen) hebben met een actie opnieuw aandacht gevraagd voor de hoeveelheid afval die langs (snel)wegen ligt. Dit afval, onder meer afkomstig van internationaal verkeer, is een risico voor de verspreiding van het virus dat Afrikaanse varkenspest veroorzaakt.

Organisaties+vragen+aandacht+voor+probleem+zwerfafval
© NVWA

De organisaties gingen vrijdagmorgen met prikstokken en afvalzakken naar parkeerplaatsen aan de A1, tussen Markelo en Lochem. Volgens POV-voorzitter Linda Verriet was het 'ook ditmaal weer verschrikkelijk om te zien hoeveel afval er in de bermen ligt, waarbij ook weer etensresten en vleesverpakkingen gevonden werden'. Er werden zakken vol afval opgeruimd.

De organisaties hebben kritiek op de afrastering. Het hekwerk tussen de bosrand en de parkeerplaats was volgens hen slecht, niet ingegraven en met gaten aan de onderkant.

In het verleden was er vanuit de overheid en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit al aandacht voor de problematiek. Enkele jaren geleden werden langs parkeerplaatsen borden geplaatst om bezoekers erop te attenderen hun afval netjes in de daarvoor bestemde containers te gooien. Ook werden er speciale flyers ontwikkeld om uit te delen aan internationale chauffeurs om bewustwording te creëren. Met de actie van vrijdag willen de organisaties ervoor zorgen dat er aandacht blijft voor de risico's van zwerfafval.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer