Prijs voor verwaarden reststromen uit tomatenteelt

Met het initiatief van een marktklare raffinagetechnologie won het bedrijf Grassa uit Afferden de challenge 'Upcycling tuinbouw zijstromen'. Uitgangspunt van deze challenge was om reststromen uit de tuinbouw te gebruiken voor de productie van waardevolle eiwitten, enzymen en eventueel andere supplementen.

Prijs+voor+verwaarden+reststromen+uit+tomatenteelt
© Roel Dijkstra

Grassa ontvangt een stimuleringsbudget van 50.000 euro van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (Sign). Tijdens een bijeenkomst van Foodvalley NL deze week werd de winnaar bekendgemaakt.

In een pitchsessie presenteerde Grassa een pilot voor de productie van 500 kilo plantaardige eiwitten uit bladeren en stengels na de teelt van tomaten. Dat overtuigde de vakjury. De prijsvraag naar een marktklare raffinage-oplossing werd geïnitieerd door Sign in samenwerking met FoodValley NL en ondersteund door het platform van Brave New Food.

Tuinbouwreststromen bevatten nog veel waardevolle voedings- en voedernutriënten, zoals eiwitten en enzymen. De grote uitdaging is hoe die natte restproducten optimaal kunnen worden verwerkt. Reststromen worden nu gecomposteerd of zelfs nog verbrand, terwijl er veel mogelijkheden zijn om de biomassa in te zetten voor hoogwaardige toepassingen.


Drie finalisten

Na de publicatie van de challenge enkele maanden geleden, hebben verschillende bedrijven hun voorstellen voor oplossingen ingestuurd. Tijdens de pitchsessie op het bedrijf van Duijvestijn Tomaten in Pijnacker werden drie finalisten genomineerd. De jury beoordeelde de nominaties op kostenefficiëntie, ideeën over aanvoer van te verwerken reststromen en de aanpak voor het vermarkten van de geproduceerde ingrediënten.

Winnaar Grassa heeft al veel ervaring met de raffinage van gras en daarmee de productie van functionele eiwitten, mineralen en beter verteerbaar ruwvoer. Dit kan ook met andere plantaardige restbiomassa, is de overtuiging van het bedrijf. De demofabriek van Grassa in Afferden kan 3 ton grondstof per uur verwerken voor bioraffinagedoeleinden.

Het pilotbudget van 50.000 euro wordt door de winnaar ingezet om de komende negen maanden producten uit tomatenbladeren te maken, zowel bij tuinders als op de demofabriek in Afferden. De samenwerking tussen Sign en de Upcycling-community van FoodValley NL is volgens de initiatiefnemers van deze challenge een eerste stap om de werelden van restbiomassa uit agrarische productie en technologie, partners en afnemers in de voedsel- en voederindustrie samen te brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer