Zaaien en driptape leggen voor uien op ruggenteelt

Akkerbouwer Willem Tijsseling in Biddinghuizen zaaide maandag 6 hectare gele uien van het ras Hyfive op ruggen. Tegelijk met het zaaien legde loonwerker Witkop driptape in de rug. Gedurende het groeiseizoen gaat de Flevolandse akkerbouwer zowel water als fertigatie aan het gewas toedienen.

Zaaien+en+driptape+leggen+voor+uien+op+ruggenteelt
© Niels van der Boom

Tijdens het zaaien wordt fosfaatgranulaat gebruikt voor de beginontwikkeling. De rest van de meststoffen wordt druppelsgewijs toegediend tot het moment van strijken. Het is voor het eerst dat Tijsseling op deze manier werkt. Op de rest van de kavel heeft hij op 2,25 meter brede bedden acht rijen gezaaid.

Ten opzichte van dit systeem mist de teler twee rijen met de ruggenteelt op 75 centimeter. 'Naar verwachting merk je daar niet veel van terug, maar is de kwaliteit wel beter', legt hij uit. 'Door een gelijkmatige bemesting en groei zien we dat het gehalte droge stof in de ui hoger is', vult adviseur Piet-Jan van der Eijk van Van Iperen aan. 'Dat resulteert in een harde en beter bewaarbare ui.'


Akkerbouwer Willem Tijsseling gaat in het groeiseizoen zowel water als fertigatie aan het gewas toedienen.
Akkerbouwer Willem Tijsseling gaat in het groeiseizoen zowel water als fertigatie aan het gewas toedienen. © Niels van der Boom

Witkop verzorgt ook het ruggentrekken. Daarvoor bouwde het bedrijf een aanaardkap met aandrukrol achter de rotorkopeg. 'Ik interesseerde me al langer in de ruggenteelt en het gebruik van dripirrigatie en fertigatie', motiveert Tijsseling zijn keuze. 'Doordat een collega in de mechanisatie investeerde, kon het nu ook worden uitgevoerd.'

Gedurende het seizoen volgt Van Iperen de teelt. Aan de hand van groeimodellen wordt het advies gemaakt. Voor het toedienen van de meststoffen wordt minimaal 2 tot 3 millimeter water meegegeven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer