Brutowinst Südzucker meer dan 1 miljard euro

De winst van het Duitse levensmiddelenconcern Südzucker voor betaling van rentekosten, belastingen en afschrijvingen steeg afgelopen boekjaar naar meer dan 1 miljard euro. Dat is ruim 30 procent meer dan vorig jaar.

Brutowinst+S%C3%BCdzucker+meer+dan+1+miljard+euro
© Südzucker

Uit de definitieve jaarcijfers blijkt dat de Südzucker-groep in het boekjaar 2022-2023 een geconsolideerde omzet realiseerde van 9,5 miljard euro. In het vorige boekjaar was dat nog 7,5 miljard euro. De hogere inkomsten van het concern zijn met name toe te schrijven aan de bedrijfsonderdelen suiker, energiegewassen en zetmeelproductie.

Het boekjaar waarop de financiële cijfers betrekking hebben loopt van 1 maart 2022 tot 28 februari 2023. Vanwege de goede bedrijfsresultaten hebben het bestuur en de raad van commissarissen van het concern voorgesteld de aandeelhouders 0,70 euro per aandeel aan dividend uit te keren. Vorig jaar was dit 0,40 euro per aandeel.


Hogere suikerprijzen

De suikerverkoop leverde dit jaar een belangrijke bijdrage aan de hogere omzet van Südzucker. De suikerinkomsten stegen van 2,6 miljard naar 3,2 miljard euro. Dit bedrijfsonderdeel noteert voor het eerst in vier jaar tijd weer een positief bedrijfsresultaat. Dat is vooral te danken aan de hogere suikerprijzen.

Het bedrijfsonderdeel speciale producten gaat volgens Südzucker gebukt onder de sterk stijgende kosten. Met name de hogere kosten voor grondstoffen, energie, logistiek en verpakking konden nog niet in de markt worden terugverdiend. Mede daardoor daalde het bedrijfsresultaat met enkele procenten tot 102 miljoen euro, ondanks de stijging van de omzet tot 2,2 miljard euro.


Record voor energiegewassen

De energiegewassen die Südzucker laat telen en verwerken, profiteerden juist wel van de substantieel hogere verkoopprijzen. De omzet van dit bedrijfsonderdeel steeg van 1 miljard naar 1,4 miljard euro. Het bedrijfsresultaat verdubbelde zelfs tot een recordniveau van 251 miljoen euro.

Ook voor het bedrijfsonderdeel zetmeel stijgen de inkomsten dankzij betere prijzen en ondanks een iets lager verkoopvolume. De omzet in de fruitverwerking binnen de Südzucker-groep is een fractie hoger dan vorig jaar. Dat is vooral toe te schrijven aan de verbeterde afzet van concentraten voor vruchtensappen.

Vooruitkijkend naar het boekjaar dat inmiddels al bijna het eerste kwartaal achter de rug heeft, stelt Südzucker dat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne nog steeds onzeker en dus moeilijk in te schatten zijn. In een eerste prognose voor 2023-2024 houdt het concern rekening met een omzet tussen 10,4 miljard en 10,9 miljard euro. De winst voor rente, belasting en afschrijvingen wordt geschat op ongeveer 1,2 miljard euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer