Südzucker verwacht forse stijging bedrijfsresultaat

Het Duitse suikerconcern Südzucker voorspelt een flinke stijging van de ebitda – de winst van een onderneming uit operationele activiteiten – en het bedrijfsresultaat voor het eerste kwartaal van boekjaar 2022-2023.

S%C3%BCdzucker+verwacht+forse+stijging+bedrijfsresultaat
© Südzucker

Dat meldt de Duitse suikerfabrikant in het kader van de eerste vooruitzichten voor het boekjaar 2022-2023. Het eerste kwartaal loopt van 1 maart 2022 tot 31 mei 2022. Vorig boekjaar noteerde de ebitda 121 miljoen euro en was het bedrijfsresultaat 49 miljoen euro.

Voor het boekjaar 2022-2023 verwacht Südzucker een groepsomzet van 8,7 tot 9,1 miljard euro. In het vorige boekjaar was dat 7,6 miljard euro. De suikerfabrikant verwacht komend boekjaar een ebitda tussen 660 en 760 miljoen euro en een geconsolideerd bedrijfsresultaat tussen 300 en 400 miljoen euro. In boekjaar 2021-2022 was de ebitda nog 692 miljoen euro. Het geconsolideerde bedrijfsresultaat noteerde toen 332 miljoen euro.


Oorlog

De oorlog in Oekraïne, die als sinds het begin van boekjaar 2022-2023 aan de gang is, leidde tot een verdere toename van de toch al hoge volatiliteit op de verkoopmarkten en prijsstijgingen op de inkoopmarkten.


De economische gevolgen daarvan en de duur van deze uitzonderlijke situatie zijn moeilijk in te schatten. Ook zijn er volgens Südzucker nog steeds risico's van de coronapandemie voor de suikermarkt. Overigens is de prognose voor het eerste kwartaal en voor het hele jaar gebaseerd op de veronderstelling dat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne tijdelijk en regionaal beperkt blijven.


Normaliseren

Daarnaast is het Duitse bedrijf ervan uitgegaan dat de fysieke levering van energie en grondstoffen vaststaat en dat de verkoop- en inkoopmarkten voor een gedeelte weer normaliseren in het boekjaar 2022-2023.

Südzucker gaat waarschijnlijk de aanzienlijke hogere prijzen, vooral voor grondstoffen en energie, doorberekenen in nieuwe klantcontracten. Het jaarverslag van de suikerfabrikant over het boekjaar 2021-2022, inclusief een gedetailleerde prognose voor boekjaar 2022-2023, wordt gepubliceerd op 19 mei. Het kwartaalbericht over het eerste kwartaal van dit boekjaar komt op 7 juli online.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer