Belgen starten proef met alternatief systeem voor statiegeld op blik

In België starten acht proeven met een nieuw systeem voor statiegeld op blik. Via een app en unieke code moeten blikjes thuis in de pmd-zak kunnen worden weggegooid. Zo zou het voor vee schadelijke zwerfvuil kunnen worden beperkt en wordt tegelijkertijd gekeken naar een alternatief voor het inleveren van blikjes in de supermarkt.

Belgen+starten+proef+met+alternatief+systeem+voor+statiegeld+op+blik
© Pieter Stokkermans

Een van de proeven vindt plaats op de Corda Campus in het Vlaamse Hasselt. Daar krijgt ieder flesje en blikje een unieke code. Na gebruik wordt deze gescand met een speciale app, net als de code van de vuilnisbak waar de verpakking in wordt gedeponeerd. Nadat beide codes zijn doorgegeven, wordt het statiegeld digitaal teruggegeven.

Een soortgelijk proef wordt gedaan bij de KBC in Leuven. In het derde kwartaal van dit jaar volgen proeven op iets grotere schaal, zoals in een vakantiepark. En in het vierde kwartaal bijvoorbeeld in een gemeente, meldt supermarktbrancheverening buurtsuper.be, onderdeel van ondernemersvereniging Unizo.

Het uiteindelijke doel is dat iedere statiegeldverpakking van kleine flesjes en blikjes een unieke code krijgt die thuis wordt gescand. De verpakking kan vervolgens in de eveneens gescande zak voor plastic-, metaal- en drankverpakkingen (pmd) met een unieke code worden gegooid. Op openbare en zwerfvuilgevoelige plaatsen kunnen ook bakken komen met een code.

Dit moet het nog gemakkelijker maken om verpakkingen op de juiste manier weg te gooien, zodat ze geen schade kunnen veroorzaken aan dieren en het milieu. Eind dit jaar wordt de keuze voor een specifiek systeem definifief bezegeld door de Belgische overheid. In 2025 wordt statiegeld op blik in België verplicht.

Niet meer inleveren bij winkel

Het terugbrengen naar de winkel om het statiegeld te innen is te omslachtig, vindt Unizo-topman Danny van Assche. 'Ik denk dat veel mensen nog niet goed beseffen wat het huidige, in Nederland ingevoerde, systeem inhoudt. Consumenten worden verplicht de lege, vuile plastic flessen en blikjes zelf naar de winkel te vervoeren, zonder ze samen te drukken. De ondernemers moeten dan weer extra investeren in nieuwe statiegeldautomaten.'

Bijkomend voordeel van het alternatieve systeem is volgens Van Assche dat de pmd-zakken gehandhaafd blijven. Hij vreest dat het voorbestaan van die zakken wordt bedreigd wanneer een groot deel van de drankverpakkingen naar de winkel wordt gebracht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer