Meer dan 175 boeren in Limburg geïnteresseerd in stoppen

Meer dan 175 Limburgse boeren hebben bij de provincie gemeld dat ze interesse hebben in het beëindigen van hun bedrijf. Dat stelt een woordvoerder van de provincie.

Meer+dan+175+boeren+in+Limburg+ge%C3%AFnteresseerd+in+stoppen
© Peter Smit

De Europese Commissie gaf begin deze maand groen licht voor de piekbelastersaanpak. Boeren bij stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden kunnen zich laten uitkopen via twee landelijke regelingen. Voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV+) komen drieduizend bedrijven in aanmerking. Boeren die veel stikstof uitstoten, kunnen een bedrag krijgen tot 120 procent van de marktwaarde van hun bedrijf als zij stoppen.

Boeren die minder stikstof uitstoten kunnen zich ook laten uitkopen. Hiervoor is de LBV-regeling. De overheid kan tot 100 procent van de waarde van hun bedrijf en vergunningen vergoeden.


Wachten op voorwaarden

Volgens een woordvoerder van provincie Limburg maakt een kleiner bedrijf rond de Veluwe straks meer kans om mee te doen aan de LBV+-regeling dan een veel grotere veehouderij bij een Natura 2000-gebied in Limburg. Ze beklemtoont dat het nog wachten is op de voorwaarden voor de regeling.

'Stikstofgedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks) heeft heel veel gesprekken met de ministers gevoerd. Het is veel makkelijker om je doelen te halen als je boeren bij een groot stikstofgevoelig Natura 2000-gebied uitkoopt dan bij een kleiner gebied', zegt de woordvoerder van de provincie.


Minder piekbelasters in Limburg

Een woordvoerder van LNV bevestigt dat Limburg, vergeleken met provincies als Overijssel of Gelderland, minder piekbelasters telt en dat daardoor minder boeren gebruik kunnen maken van de LBV+-regeling. Maar Limburgse boeren komen volgens hem straks wel in aanmerking voor de andere regeling, de LBV. Hieraan kunnen naar verwachting landelijk 10.000 agrarische bedrijven meedoen.

Provincie Limburg hoopt dat de overheid meer duidelijkheid geeft over de komende regelingen dan over de eerdere maatregel 'Gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen'. Die gaf provincies de mogelijkheid piekbelasters op te kopen. 25 Limburgse boeren werden via deze regeling uitgekocht. 'Provincies moesten heel veel uitzoeken, een absoluut drama', stelt de woordvoerder.

Ook LLTB vraagt om meer duidelijkheid, geeft LLTB-bestuurder Theo Coumans aan. ‘Als LLTB hebben we – ook in LTO-verband – al diverse keren aangegeven dat boeren en tuinders duidelijkheid nodig hebben. Dat houdt niet alleen in dat alle regelingen bekend zijn, maar ook welk perspectief blijvers nog hebben.'

De innovatie- en verplaatsingsregelingen zijn inmiddels al doorgeschoven naar volgend jaar en het Landbouwakkoord laat ook op zich wachten, stelt de LLTB-bestuurder. 'Een weloverwogen beslissing nemen, is voor boeren en tuinders op dit moment onmogelijk’, concludeert hij.


Rol van provincies

Volgens de Limburgse provinciewoordvoerder ligt de vraag nu bij de provincies in hoeverre zij een rol willen spelen bij de komende regelingen. 'Dat kan een actieve of beperkte rol zijn. Provincies zouden bijvoorbeeld keukentafelgesprekken met boeren kunnen voeren.'

Er is veel animo onder boeren om te stoppen of zich hierover te laten informeren, stelt de woordvoerder. Het gaat om in ieder geval 175 agrarisch ondernemers. 'Dat aantal ligt hoger, want boeren hoeven het niet te melden bij provincie of gemeenten. Bovendien hebben wij geen zich op hoeveel boeren zich bij gemeenten melden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer