LTO: regelingen moeten vrijwillige stoppers perspectief bieden

De landelijke bedrijfsbeëindigingsregelingen voor de veehouderij moeten zo zijn uitgewerkt dat ze vrijwillige stoppers ook echt gelegenheid bieden het bedrijf op een goede manier af te ronden. Dat vindt LTO Nederland.

LTO%3A+regelingen+moeten+vrijwillige+stoppers+perspectief+bieden
© Tienke Wouda

De Europese Commissie maakte dinsdag bekend dat zij twee landelijke beëindigingsregelingen voor de veehouderij in Nederland heeft goedgekeurd: de LBV en LBV+. Veehouders die daarvoor in aanmerking komen, kunnen er op basis van vrijwilligheid voor kiezen hun bedrijf via deze regelingen te beëindigen.

Het is voor LTO randvoorwaardelijk dat minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof met haar beleid stuurt op vrijwillige deelname. De belangenbehartiger is tegenstander van gedwongen opkoop en bedrijfsbeëindigingen.

LTO vindt het van groot belang dat de regeling voor boeren goed werkbaar is. Het gaat niet alleen over welke vergoeding ze aan de voorkant ontvangen voor opkoop en sloop van hun stallen en productierechten, maar ook over de fiscale afhandeling aan de achterkant, meldt de organisatie.

Boterham

Voor veel agrarisch ondernemers zit het pensioen in het opgebouwde bedrijfskapitaal: grond, productierechten, gebouwen en opstallen. Veehouders moeten volgens LTO daarom een reële vergoeding krijgen voor de verkoop van dit bedrijfskapitaal. En aan de achterkant moeten boeren vervolgens niet geconfronteerd worden met aanvullende belastingaanslagen waardoor ze hun vergoeding weer zien verdwijnen. Vaak moeten zij nog leningen aan de bank afbetalen en ook daarna moet er een boterham overblijven.

Bovendien moeten alle 'transitieregelingen' gelijktijdig worden opengesteld. Ook de regelingen voor veehouders die ervoor kiezen hun stikstofuitstoot terug te dringen met technische innovaties, door te extensiveren, te verplaatsen of de omslag te maken naar andere agrarische activiteiten.

Weloverwogen

Agrarisch ondernemers hebben er ronduit recht op dat alle regelingen op tafel liggen op het moment dat de LBV en de LBV+ worden opengesteld, vindt LTO. Alleen zo kunnen boeren volgens de belangenbehartiger een geïnformeerd en weloverwogen besluit nemen over hun toekomst.

Minister Van der Wal maakte maandag bekend dat zij vrijkomende stikstofruimte met meer prioriteit wil inzetten voor het legaliseren van PAS-melders en interimmers. LTO noemt dat een eerste stap in de goede richting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer