Duin- en Bollenstreek aan de slag met aardwarmte

In de Duin- en Bollenstreek wordt hard gewerkt aan een aardwarmteproject. Er zijn plannen voor twee bronnen in Noordwijk, die in totaal alle huizen in de regio moet kunnen verwarmen. Niet alleen het glastuinbouwcomplex Trappenberg-Kloosterschuur wil meedoen, volgens de initiatiefnemers is ook de FloraHolland-veiling in Rijnsburg geïnteresseerd.

Duin%2D+en+Bollenstreek+aan+de+slag+met+aardwarmte
© Royal FloraHolland

Op zo'n twee kilometer diepte in Noordwijk zit warm water in de bodem. Dit wordt hier uit gepompt en omgeruild voor afgekoeld water, wat vervolgens opwarmt. Voor de twee bronnen, die elk 20 megawatt aan energie moeten leveren, is inmiddels de SDE-subsidie binnen. Nu komt de volgende stap, de uitvoering. Er wordt straks gestart met de eerste bron, de initiatiefnemers verwachten dat van hieruit in de winter van 2026-2027 aardwarmte is te leveren.


Ook voor tuinders

'Tuinders zien aardwarmte als kans om niet meer afhankelijk te zijn van duur aardgas. Kassen zijn hiermee klaar voor de toekomst. Aardwarmte is altijd beschikbaar en is duurzaam', aldus Maarten Prins van Greenport Duin- en Bollenstreek. Dit jaar nog zullen de eerste bedrijven waaronder Royal FloraHolland en tuinders zich aansluiten bij een kopgroep van toekomstige afnemers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer