Stemming uitgesteld, minister op zoek naar steun voor transitiefonds

De stemming over de wet die het transitiefonds mogelijk moet maken is uitgesteld naar volgende week. Dat geeft minister Christianne van der Wal de tijd om te zoeken naar voldoende steun.

Stemming+uitgesteld%2C+minister+op+zoek+naar+steun+voor+transitiefonds
© Dirk Hol

In aanloop naar de stemming die gepland stond voor vandaag werd duidelijk dat er weliswaar in de Tweede Kamer voldoende steun is voor de wet, maar dat die in de Eerste Kamer nog ver te zoeken is.

Het kabinet heeft voor een meerderheid in de senaat twee opties: over 'links' met GroenLinks en PvdA of over 'rechts' met BBB. De poging van Van der Wal lijkt over links te gaan.


Een amendement van GroenLinks, PvdA en D66 dat vraagt om een jaarlijkse budgettaire en doelencheck door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kon deels op goedkeuring rekenen van de minister. Maar zij wil niet verder gaan dan een tweejaarlijkse PBL-controle op de uitgaven vanuit het transitiefonds.

Van der Wal blijft hoopvol op een meerderheid in de Eerste Kamer omdat de linkse partijen het na vier jaar wel tijd vinden om te starten met de stikstofaanpak. De steun van BBB lijkt wat dat betreft verder uit zicht.


Voorstel BBB haalt het niet

De grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen heeft straks naar alle waarschijnlijkheid ook de grootste fractie in de senaat. Maar een amendement waarin de partij van Caroline van der Plas vraagt om 10 miljard euro uit het transitiefonds voor innovatie en managementmaatregelen kreeg dinsdag onvoldoende steun in de Tweede Kamer. Ook Van der Wal wijst een dergelijke grote ingreep in haar plannen af.

Desondanks denkt de minister dat er wellicht ook bij BBB meer mogelijk is. De jonge partij staat bijna in alle provincies aan het roer bij de gebiedsplannen. 'Die hebben dan belang bij snel toegang tot geld. Dat gaat met een fondsstructuur veel sneller.' Als het geld via gebruikelijke begrotingen moet worden gevonden, zal dat volgens de bewindsvrouw veel meer tijd kosten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer