'Banken stellen miljarden beschikbaar voor verduurzaming landbouw'

Nederlandse banken stellen onder aanvoering van Rabobank tot 2030 3,5 tot 4 miljard euro beschikbaar voor het verduurzamen van de landbouw. Dat meldt het FD op basis van bronnen rondom het Landbouwakkoord.

%27Banken+stellen+miljarden+beschikbaar+voor+verduurzaming+landbouw%27
© Marcel Berendsen

De banken zouden het bewuste bedrag hebben toegezegd aan de onderhandelingstafel, waar al maanden wordt gesproken om te komen tot een Landbouwakkoord. Met het geld kunnen boeren worden geholpen in de richting van een van de gewenste transitiepaden, zoals extensivering of biologische landbouw. Het idee is dat boeren tegen gunstige voorwaarden geld kunnen lenen om de transitie te maken.


Volgens het FD gaan banken geen leningen aan boeren kwijtschelden, waartoe in de Tweede Kamer eerder wel werd opgeroepen. Ook Johan Remkes pleitte hier al eens voor. Alleen al Rabobank, met een marktaandeel van 80 procent in de agrarische sector, heeft voor meer dan 40 miljard euro aan krediet uitstaan in de landbouw- en voedselsector. Ook staat het geld los van het bedrag dat het kabinet heeft gereserveerd om uit de stikstofcrisis te komen.

Het geld van de banken zou volgens FD moeten worden gestopt in het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL). Dit is een in 2021 gestart publiek-privaat fonds dat leningen verstrekt aan boeren die werken aan duurzaamheidsdoelstellingen. De eerste jaren hoeven boeren niet af te lossen en maar 1 procent rente te betalen. Ook kennen de leningen een lange looptijd. Wel is cofinanciering een voorwaarde om aan te kunnen kloppen bij het IDL.


6,7 miljard nodig

Landbouwminister Piet Adema denkt van het kabinet 6,7 miljard euro nodig te hebben voor de maatregelen die uit het Landbouwakkoord voortvloeien. Dat meldt de NOS op basis van een ministeriële nota die de omroep in handen heeft. Het kabinet heeft dit bedrag nog niet goedgekeurd. Behalve de 6,7 miljard denkt Adema jaarlijks 600 miljoen euro nodig te hebben voor ecosysteemdiensten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer