Rusland meldt verlenging graandeal met zestig dagen

De overeenkomst tussen Oekraïne en Rusland voor een veilig transport van granen en andere voedingsmiddelen via de Zwarte Zee wordt volgens berichten in Russische media met zestig dagen verlengd.

Rusland+meldt+verlenging+graandeal+met+zestig+dagen
© Twan Wiermans

De lopende overeenkomst eindigt op 18 mei. Afgelopen week voerden delegaties van Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties gesprekken in Istanboel over een vervolg van de gemaakte afspraken. Het Brusselse nieuwsplatform Politico schrijft op basis van Russische bronnen dat tot een overeenkomst voor nog eens zestig dagen is besloten.

Volgens het Russische staatspersbureau Tass is het wel waarschijnlijk dat dit de laatste keer is dat Rusland akkoord gaat met verlenging van de graandeal. Oekraïne benadrukt steeds het belang van de graancorridor en uitbreiding en verlenging van het akkoord voor het vertrouwen op de wereldwijde voedselmarkt.


De vertegenwoordiger van de Verenigde Naties prijst volgens Politico de facilitering van de deal. Vanaf juli 2022 heeft dat geresulteerd in de export van zo’n 30 miljoen ton graan uit Oekraïne. De Verenigde Naties stellen dat met het verlengen van de deal ook tegelijk is gesproken over de mogelijkheid om de export van kunstmest vanuit Rusland mogelijk te maken en om de gezamenlijke inspectie van vrachtschepen te verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer