Graanstroom vanuit Zwarte Zeegebied droogt langzaam op

De export van granen vanuit Oekraïense havensteden aan de Zwarte Zee dreigt langzaam tot stilstand te komen, blijkt uit gegevens van Verenigde Naties (VN).

Graanstroom+vanuit+Zwarte+Zeegebied+droogt+langzaam+op
© Twan Wiermans

Het aantal schepen dat dagelijks wordt doorgelaten via de graancorridor, is de afgelopen periode sterk afgenomen. Volgens de VN worden op dit moment minder dan drie schepen per dag geïnspecteerd voor een vrije doortocht. In het najaar van 2022 en de eerste maanden van 2023 was dit nog minimaal twee en vaak wel drie keer zoveel.

Persbureau Bloomberg spreekt over herhaaldelijke verstoringen van scheepsinspecties waardoor de graanstromen ernstig worden belemmerd. Vooral Rusland heeft de laatste weken al te kennen gegeven niet gelukkig te zijn met de invulling van de overeenkomst voor veilig transport van granen en voedingsmiddelen via de Zwarte Zee.

De VN meldt dat op korte termijn in Istanboel opnieuw besprekingen beginnen tussen Rusland en Oekraïne over verlenging van de deal. Overigens heeft het opdrogen van de graanstroom vanuit het Zwarte Zeegebied nog geen gevolgen voor de graanprijzen. Al bijna een jaar is sprake van dalende noteringen op de wereldmarkt. Daar lijkt voorlopig weinig verandering in te komen.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer