Streptokokken bij pluimvee vormen geen risico voor mens

De streptokokken die als normale darmbewoner in de darmen en huid van pluimvee voorkomen, vormen niet of nauwelijks een risico voor de mens. Dat blijkt uit een analyse door Royal GD.

Streptokokken+bij+pluimvee+vormen+geen+risico+voor+mens
© Wiermans

Bij ieder dier komen streptokokken voor en doorgaans veroorzaken die geen ziekteverschijnselen. Royal GD heeft in 2022 onderzocht of streptokokken vaak voorkomen als ziekteoorzaak bij pluimvee en of ze een zoönotisch risico vormen.

Uit de analyse van de landelijke monitoringsdata van 2010 tot en met 2021 met in totaal 13.153 sectie-inzendingen, werden bij 49 (0,37 procent) inzendingen voor sectie van pluimvee streptokokken gevonden. De streptokokken waren onderdeel van de diagnose, wat niet wil zeggen dat ze de hoofdoorzaak waren. Dat zijn vaak E. coli of vlekziekte.

Bij het merendeel van de inzendingen was sprake van verhoogde uitval. Bij eenden zijn streptokokken wat vaker hoofdoorzaak van de verhoogde uitval dan bij kippen. Bij eenden geldt vaak Streptococcus gallolyticus als primaire oorzaak van de uitval.

Bij slechts 0,37 procent van de inzendingen worden streptokokken gevonden

Royal GD-analyse landelijke monitoringsdata 2010-2021

Met de streptokokken die bij het pluimvee zijn gevonden heeft GD een genetische analyse uitgevoerd. Deze is vergeleken met de typen die bij andere diersoorten voorkomen en een type dat bij de mens voor ziekteverschijnselen zorgt. Daaruit kon geen overeenkomst worden gevonden.

Daarnaast is met een steekproef op 25 legbedrijven gezocht of daar Streptococcus suis voorkomt, een type dat van varken op mens kan overgaan en dan problemen kan veroorzaken. Dit type is bij de hennen niet gevonden.

Verder is er nog literatuuronderzoek uitgevoerd naar de mogelijke risico's van streptokokken van pluimvee voor de mens. Alles bij elkaar leidt dit tot de conclusie dat het zoönotisch risico van streptokokken bij pluimvee voor de mens als zeer laag wordt ingeschat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer